Mike Oldfield - Science fiction - Libellus - Lise Andreasen - Etc.
Star Trek - Outer Limits - Taken - Fiction - Anne McCaffrey
Eurocon - 1966-70 - -75 - -80 - Konklusion
Restoree - Dragonflight - The ship who sang - Decision at Doona
 
     

Restoree

Sara er ude at gå en tur i New York. Så starter der pludselig noget - bagefter virker det som en meget lang drøm. Og da hun endelig vågner igen er hun et nyt sted (hvor solen er grøn!), med et nyt "job", og et nyt udseende. Hendes nye beskæftigelse er at være idiot-sygeplejerske for Harlan.

Ordet "restore" betyder bl.a. at rekonstruere. Sara opdager hurtigt, at hun er rekonstrueret - en "restoree". Og at der er en del foragt knyttet til denne status.

I det nye samfund, vi præsenteres for, er der på den ene side teknologi, rumskibe osv. (så man kan forestille sig hvordan hun er havnet på en anden planet). På den anden side er nogle af de vigtige fænomener slotte og arvefølge, og de får mig til at tænke middelalder. Det er også vigtige træk, at kriminalitet og sindssyge bliver mere og mere hyppigt. Og Harlan er en slags politisk fange. Endelig er planeten er stærkt præget af, at mil'erne en gang imellem kommer forbi og hærger.

Sara er hovedpersonen, og hun er altså en kvinde. Sara har en uddannelse og et job, og er noget af en drengepige, der bl.a. kan sejle. Men hun er også i besiddelse af en meget stor næse, og meget bevidst om, at hun ikke er smuk. Og hun kan fx godt lave mad - hvilket er heldigt, eftersom hun det meste af bogen æder ved enhver given lejlighed (og forklaringen på hvorfor er ikke specielt tilfredsstillende). Da hun får orienteret sig efter "drømmen" er en af overraskelserne, at hun er blevet meget smuk - og pludselig må hun lære at sige nej, når mænd gør tilnærmelser. I sin nye rolle viser Sara bl.a. hvor snu og sej hun er, og hun samarbejder med Harlan, så de kan slippe fri.

Mere generelt er kvinder meget vigtige på denne planet, fordi de kan føde børn. Nogle ganske få ser ned på kvinder - men de fleste respekterer dem. Det her med at føde børn er så vigtigt, at jomfruelighed er tilsvarende uvigtigt. Og så et lille sjovt træk: når en mand frier til en kvinde, gør han det ved at "kræve" kvinden. Hvis hun ikke siger nej, er de nærmest gift lige der på stedet. Også andre dele af sprogbrugen handler om, at mænd "ejer" kvinder. Sara ender med at spille en rolle, hvor hun påvirker begivenhederne på planeten meget - men det er tilsyneladende ret enestående.

Harlan er bl.a. regent, soldat og en god leder. Han er også en god og følsom mand.

Skabt: 30. juli, 2007 - Sidst ændret: 18. august, 2007 - Kommentarer (0)