Et møde (IV 1) Far er ikke vred - far er skuffet

København er druknet

Tags: Anmeldelse Bog Børn og unge Mogens Wenzel Andreasen Science fiction

Anmeldelse af By under vand af Mogens Wenzel Andreasen.

Skitse: Lars er 16 år. Han omgås Karin -- og desværre også hendes tvillingesøster, Hanne. De bor i et København, der er omgivet af 50 m høje diger og dæmninger, så vandet ikke skal trænge ind i byen.

Er det science fiction? Der er en vis optagethed, dels af hvor højt vandet står og hvorfor, dels af det omgivende samfund i øvrigt. Begge dele er fænomener vi ikke kender fra vores nuværende verden. Derfor, ja.

Temaer: Måske forudsigeligt går der hul på dæmningen, og vi bliver vidne til en velordnet evakuering og karastrofeplan, og alle de tekniske detaljer, sådan et forløb ville være omgivet af. Lars og Karin har deres eget forløb -- de er ikke sammen, da katastrofen sker, men genforenes hurtigt. Og hen gennem bogen lærer de hinanden bedre og bedre at kende. Lars er præget af, at han tit er i tvivl om, om han nu også er god nok. Er det nu ikke egoistisk sådan at ville være sammen med Karin, og så efterlade Hanne derhjemme? Endelig er der samfundet som sådan, der er delt op i den veluddannede elite, og så resten, der er på borgerløn. Hvilket nogle rumler over.

Er det godt? Bogen ruller egentlig meget godt derudaf. På nogle punkter er det lidt svært for mig at vurdere den -- jeg er jo ikke længere jævnaldrende med Lars. Men det virker ikke som om den taler ned til læseren eller noget i den retning.

Note: motivet med det opdelte samfund kendes også fra Belles krig. Og i begge tilfælde ser man også, at det er en veluddannet der prøver at skabe ændringer. Her er det dog mere organiseret. Belle var mere typen, der ikke brød sig om tingene, og derfor besluttede at smadre dem.


Note 2: dermed er jeg egentlig kommet igennem den stak bøger, jeg for alvor kan huske fra min barndom/ungdom som virkeligt gode. Og her er en oversigt:

Skabt: 24. februar, 2009 - Sidst ndret: 20. maj, 2012 - Kommentarer (0)