« Covehithe Niels Klim-pris 2011, nomineret »

V som win

Tags: Anmeldelse Science fiction TV-serier

Anmeldelse af V (TV-serie, 1984).

Skitse: Kampen mod de udenjordiske Visitors (gæster) var ellers overstået, fordi menneskene fik lavet et super-våben. Men det viser sig, at super-våbnet alligevel ikke var så effektivt, og at Visitors alligevel ikke helt var taget hjem, så kampen fortsætter.

Er det science fiction? Selvom der selvfølgelig er (bevidste) paralleller til andre historier om besættelse og modstand, er vi klart i sf-land.

Er det godt? På den gode side: Jeg er meget tilfreds med karaktererne Ham Tyler, John og Philip. Desværre er det begrænset hvor meget vi ser til dem hver især. Der er grå nuancer overalt, ingen er 100% kun på den ene side. Sidst i sæsonen ser vi lidt til Visitor-kultur. Visse tråde, der spænder over mere end ét afsnit, og visse snedige planer imponerer mig lidt. Der er også pudsige detaljer hist og her.

På den knapt så gode side: Forfærdelige effekter, forfærdelig dialog, forfærdelige manuskripter. Ugens biljagt, ugens ildkamp, ugens super-våben. Alt for mange hovedpersoner. Dianas ende- og grundløse arrogance.

1, Liberation day
Skitse: Diana flygter (fordi det gjorde hun i slutningen af foregående afsnit), men bliver fanget. Et år senere bliver det fejret, at Jorden stadig er fri. En lille pige, Elisabeth, halvt alien, bliver forfulgt af pressen. Diana er måske nøglen til diverse former for helbredelse, men skal i mellemtiden for en domstol.
Temaer: Afsnittet er tydeligvis en overgang: hvad var det nu der skete i foregående afsnit, hvor vi troede vi var færdige, og hvordan kommer vi videre herfra? Kommer Diana for retten, eller får hun lejlighed til at tilkalde den flåde, der skred for et år siden? Og er den lille pige syg, eller noget mere ulækkert? Eller med andre ord: vi skal have startet nogle nye tråde op. Vi skal også lige mindes om hvem hovedpersonerne er, at der et sted er en lille dreng, der er menneske men føler sig som alien, og at nogle aliens trives fint på Jorden, fordi de får 2 piller om dagen.
Er det godt? Effekterne er jo fra 1984, og ser ret forfærdelige ud. Det passer mig heller ikke helt, da en læge med ét blik ser hvad den lille pige fejler. At afsnittet er en overgang er jo svært at bebrejde det, der er bare mange tråde, der alle sammen skal samles op samtidig. Så, alt i alt halvgodt. Håber på bedre kvalitet, når det enkelte afsnit fremover kan koncentrere sig mere om en enkelt tråd, måske to.

2, Dreadnought
Skitse: Skitse: Elisabeth får sig en ny, voksen krop. Diana forsøger at erobre Jorden igen.
Temaer: Temaer: I slutningen af den foregående serie blev de slemme aliens besejret af en bakterie, der nu desværre viser sig ikke at være 100% effektiv. Forudsigeligt, eftersom serien starter op igen.
Er det godt? Godt: Jeg er altså ret vild med den good/bad guy (Ham Tyler), der bliver spillet af Michael Ironside. Der er noget ved ham, der virker intelligent. Og så den dybe stemme! Men ellers skal vi have en biljagt og en ildkamp, selvfølgelig, suk ... Og videnskaben er fortsat tyndbenet. Det er godt gået, at Dianas flugt så præcist falder sammen med Elisabeths forvandling ... Og Diana er arrogant og dum, så det næsten ikke er til at holde ud og se på. Og så er der alle dem, vi skal have myrdet, fordi de ikke har fået job i den nye serie. Suk! Håber der er mere kød på snart.

3, Breakout
Skitse: Der er krig over hele Jorden. Los Angeles er erklæret en fri by, hvor begge sider færdes fredeligt. Mike leder efter sin søn, Sean. Alle leder efter Elisabeth.
Temaer: I sin søgen efter Sean, havner Mike i en arbejdslejr. Vi får lov at se hvordan lejren fungerer, hvorefter vi ser en flugt. Der foregår også et par andre ting, og alt bliver gennemsyret af, at næsten ingen er 100% på kun den ene side.
Er det godt? Det er en god ting, at nogle af personerne trods alt er nuancerede, det er her det spændende kan ske, når to intelligente mennesker i den samme situation ikke kommer frem til det samme resultat. Så må man jo leve med tåbelig strategi (hvordan Mike overhovedet bliver fanget), tåbelige replikker og alt for mange hovedpersoner.

4, The Deception
Skitse: En pilot forlader sit fly i utide, med besked om hvornår Elisabeth skal flyttes. Diana lægger skumle planer, der inkluderer en Sean, der fuld af stoffer ikke ved, at han modarbejder sin far.
Temaer: Det viser sig, de to tråde hænger sammen, og kulminerer med Mike i et "holodæk", hvor han bliver bildt ind, at han roligt kan afsløre detaljerne om Elisabeth, af Sean.
Er det godt? Det er pudsigt at se Mike i lokale med Diana, uden at vide det. Det er også lidt sjovt at se aliens på motorcykel. Men ellers har denne episode nogle af de sædvanlige problemer, specielt fordi alting skal være status quo når vi er færdige, så Mike kan undslippe latterligt nemt, og Elisabeth opgiver at flytte.

5, The Sanction
Skitse: Fordi det går skidt, har Diana tilkaldt en super-kriger, der bl.a. træner Sean. Elisabeth kan ikke klare at være indendørs hele tiden, og kører en lille tur.
Temaer: Det vigtigste i den her episode er faktisk at nogle tråde, der spænder over flere episoder, slutter. Elisabeth finder endelig sammen med sin mor igen. Mike får endelig adgang til sin søn, Sean igen. Elisabeth lærer Kyle bedre og bedre at kende.
Er det godt? Suk. Mike fælder super-soldaten, tilsyneladende uden at blive forpustet. Lidt mere overraskende: det er ikke helt klart om Sean stadig er på hold-med-Visitors-stoffer, men da han skal vælge mellem Diana og sin far, er det ikke farmand der bliver valgt. De lange tråde, der slutter i denne episode, er tilfreddsstillende.

6, Visitor's Choice
Skitse: Frihedskæmperne opdager, at et splinternyt center, som Visitors er glade for og mennesker sure over, skal åbnes. I forsøget på at skaffe våben til denne spceielle lejlighed, bliver Kyle fanget.
Temaer: Centeret bliver angrebet. Kyle bliver udsat for tortur, fordi hans far synes det er en god idé.
Er det godt? Denne gang syntes jeg slet ikke, der var noget nyt. Elisabeth bruger sine specielle kræfter, gab, gab. Centeret bliver nedkæmpet, gab, gab.

7, The Overlord
Skitse: Først nyheder, for at høre om hvilke byer, der har skiftet ejerskab osv. Så en lille by, hvor alle beboerne bliver tvunget til minedrift. Og så en fremmed, der er pacifist. Og så mistænker Bates, at han har en forræder ansat.
Temaer: Naturligvis kan vi ikke bare lade minedriften fortsætte. Naturligvis kan vi ikke have en fremmed, der ikke har det godt med at slå mennesker ihjel. Naturligvis prøver nogen at afsløre, at Julie er forræderen, men det lykkes ikke. Et lille under-tema er, at nogle måske er for mistroiske, og andre det modsatte. Hvad er bedst? Et andet lille under-tema er, at Elisabeth nægter bare at lade sig passe på: hun vil være med.
Er det godt? De to under-temaer er lidt interessante. Resten er forudsigeligt. Og er det ikke for farligt, at nyhederne navngiver modstands-folk?

8, The Dissident
Skitse: Diana har skabt et nyt super-forsvar. Elisabeths mor begynder også at interessere sig for Kyle.
Temaer: Forsvaret må tilintetgøres. Kyle må fortælle, at han kun ser Elisabeth. Alt sammen med rigeligt med våben, angreb og flugt.
Er det godt? Som sædvanlig for latterligt nemt og uinteressant.

9, Reflections in terror
Skitse: Elisabeth bliver en dråbe blod fattigere. Ham taler med en lille pige. Elisabeth har en kæreste, og hendes mor, Robin, er sur. Jagten på modstandsbevægelsen, deriblandt Julie, fortsætter.
Temaer: Bloddråben bliver til en ond tvilling.
Er det godt? Der er nogle gode øjeblikke, mellem Ham og den lille pige. Jeg har vist før nævnt, at jeg godt kan lide den karakter. Men ellers: ond tvilling, sur mor, og stort bum hvor Julie og de andre hænger ud: gab, gab, gab.

10, The Conversion
Skitse: Ham bliver fanget og udsat for en konvertering. Til gengæld dukker Lydia op igen (var hun ikke død eller noget?), men bliver straks taget til fange af modstandsbevægelsen.
Temaer: Ham bliver programmeret til at myrde Mike.
Er det godt? Episoden er meget præget af snedige planer, der må blive stadigt mere snedige undervejs. Det var faktisk lidt rart. De er jo faktisk intelligente de her mennesker! Og det er tilfredsstillende at se Ham være så rystet. Det var ikke rart at blive programmeret, og det er ikke rart at vide, at man er programmeret. Så: næsten en god episode!

11, The Hero
Skitse: Nogle visitors forklæder sig som modstandsbevægelsen og laver ballade. "Bates" reagerer ved at tage gidsler og kræve at lederne kommer ud i lyset; det giver også ballade.
Temaer: Smart, visitors kan lave en CGI-kopi af Bates. Smart, et menneske er træt af bare at rapportere om krigen og vil til at tage del i den; og Robin synes han er en sød fyr. Elias, en af de faste dør.
Er det godt? Det var godt nok hurtigt Robin blev forelsket! Eller hvad hendes årsag nu er til at kysse på ham. Og selvom Willie og Robin er kede af at miste Elias, så er jeg spændt på, om nogen kan huske det i næste episode. Til gengæld slutter den her episode med en stor overraskelse, og det giver jeg en masse point for.

12, The Betrayal
Skitse: Willie bliver skudt. Kyle gennemskuer, at hans far har ændret sig. Der bliver gjort et nyt forsøg på at gøre Robin gravid, via John. Der er flere våben i Los Angeles end aftalt.
Temaer: Jeg tror nok modstandsbevægelsen får en ny visitor-ven. Til gengæld bliver der ryddet godt op i de andre, faste. Gad vide om man besluttede at nu skulle der ske noget nyt, måske noget mere overskueligt? Overraskelsen fra sidste episode er allerede spillet ud.
Er det godt? Hvis der virkelig bliver satset på et mindre ensemble, så er jeg spændt på resultatet og positiv overfor forsøget. Jeg er træt af, at noget at det, der blev lagt op til i den foregående episode, allerede er overstået, før det blev rigtigt spændende.

13, The Rescue
Skitse: Bates dør, hvad sker der nu i Los Angeles? Diana planlægger at overtage byen. Julie bliver tilkaldt til en fødsel. Og Diana bliver inddraget i en snedig intrige: et bryllup.
Temaer: Intrigen går helt galt. Det andet går mere eller mindre som forventet.
Er det godt? Ih, der er altså stadig for mange personer. Men heldigvis er der endnu en, der dør denne uge. Det er fint at se noget af en visitor-bryllupsceremoni. Hvor der dog er forunderligt få der smider menneske-skindet og optræder i al deres grønne og skællede herlighed? Endnu et rutine-afsnit.

14, The Champion
Skitse: Kyle, Mike og en vognfuld våben bliver stoppet af "politiet". Lydia skal overleve en retssag.
Temaer: Mike bliver et forbillede, både for en lokal modstandsbevægelse og for en ung pige. Diana og Lydia skal slås til døden! (Iført fuldt 80er-hår.)
Er det godt? Naturligvis slås de ikke til døden, kampen bliver stoppet af en latterlig årsag. Vi får til gengæld en undskyldning for at se noget mere visitor-kultur, det er lidt spændende.

15, The Wildcats
Skitse: Der er vildt meget brug for medicin, og modstandsbevægelsen har ikke lige nogen til overs, der kan skaffe noget. Det er stadig ikke afgjort, om det er Lydia eller Diana der skal straffes for mord. Der er en pige, der smiler til Willie.
Temaer: Der bliver fundet nye modstandsfolk, men tilsyneladende er en af dem en forræder. Lydia og Diana er nødt til at samarbejde (åh nej, en skæbne værre end døden!) for at overleve.
Er det godt? Willie får en ny kæreste på 2 dage? Hm. Forræderen har naturligvis en god grund til at være det, og bliver omvendt til sidst. Hm. Diana er forbløffende brutal. Tja-bum. I det store og hele ikke noget interessant her.

16, The Littlest Dragon
Skitse: Visitors og modstandsbevægelse leger røver og soldater. Eller noget. En gravid visitor og hendes mand flygter fra moderskibet. Diana planlægger at komme af med Philip, fordi han irriterer hende. Willie føler sig i vejen.
Temaer: Philip jagter Mike, fordi han tror Mike slog Martin (Philips bror) ihjel. Jagten fører dog ikke til at nogen af dem dør, men måske et venskab af en slags. Willie bliver gudfar for en baby, så får han det godt igen.
Er det godt? Jeg er stadig tilfreds med, at vi ser detaljer af hvem visitors egentlig er. At Willie kan få det godt på en fornuftig måde. Og at en jagt kan slutte med en slags spire til et venskab. Gode elementer her, men stadig en dårlig episode med de sædvanlige problemer: Diana er arrogant, dialogen er dårlig osv.

17, War of Illusions
Skitse: Et supervåben er atter under opsamling, og Philip giver modstandsbevægelsen et praj. En hacker, der i forvejen jages, fordi han er for dygtig, er den eneste der kan stoppe våbnet.
Temaer: Hackeren er ung og uregerlig.
Er det godt? Ja, våbnet bliver stoppet. Ja, hackeren er meget dygtig. Oveni får vi nogle skænderier, mens hackeren prøver at få sin vilje, og disse er totalt utroværdige. Suk.

18, The Secret Underground
Skitse: En vigtig navneliste skal findes. En læge, som Julie en gang elskede, fifler med en virus. Diana pønser på nederdrægtigheder, og prøver at få Lydias bror ofret. En spion bliver hjernevasket.
Temaer: Nå ja, og så er der en bøsset visitor-fest-arrangør.
Er det godt? Hvorfor eksisterer sådan en navneliste overhovedet? Hvorfor virker Julie som tidligere elsker overhovedet ikke troværdig? Hvorfor er visitor-fest-arrangører bøssede som mennesker? Hvorfor er det som så sædvanligt så utroligt nemt for mennesker at flygte? Egentlig er det eneste interessante ved denne episode Philip, der virker lidt intelligent, lidt behersket.

19, The Return
Skitse: Philip stopper krigen, på Lederens ordrer. Elizabeth begynder at tale i tunger, fordi Lederen taler direkte til hende. Kyle er skeptisk: fred, virkelig?
Temaer: Selvfølgelig passer det ikke Diana, at der skal være fred. Mike og Philip duellerer, for sjov. Willie støder pludselig på sin forlovede.
Er det godt? En af de der episoder, hvor flere planer bliver søsat, men i sidste ende næsten alle fejler, det er da lidt spændende. Og så er det rart at se serien slutte med fred, omend det sker lidt pludselig. Jeg var bange for, at det ville føles mærkeligt, at serien pludselig stoppede, men det er ikke så slemt.

Skabt: 20. februar, 2012 - Sidst ændret: 20. februar, 2012 - Kommentarer (0)