Efterbyrd Covehithe

Kbh fortolkningen

Tags: Anmeldelse BSFA nomineret Gardner Dozois-favorit Hugo-finalist Novelle Paul Cornell Science fiction

Anmeldelse af “The Copenhagen Interpretation” (gratis), af Paul Cornell.

Skitse: Der er København, der er Hamilton (en spion/diplomat/kurer), og der er Lustre Saint Clair.

Er det science fiction? Jeg roder lidt i hvilken undergenre, jeg vil putte det i. Måske steampunk, fordi niveauet af teknologi og den høviske tone ikke "passer sammen", og det er et særkende ved steampunk. Måske alternate, fordi dette er en verden, hvor Isaac Newton fik et æble i hovedet, og drog nogle helt andre konklusioner. Men jo, sf kan vi vist godt kalde det.

Temaer: De mest fantastiske teknologier er til rådighed for vores helt. Via folder (ormehuller?) kan man hoppe rundt i verden. Man kan have en trigger i hjernen, så superhemmeligt materiale kun kan aflæses af ganske få, eller om nødvendigt sløres for altid. Balancen mellem verdens supermagter er ikke bare praktisk, den bliver næsten beskyttet religiøst. Måske kan vi rejse med relativistiske hastigheder, og måske har vi haft first contact. Og midt i det her har vi så en næsten kedeligt normal historie om spioner og diplomati og den slags. Fordi rammen er København noget af tiden, er der snipper af dansk.

Er det godt? Jeg synes det bliver for indviket, for hæsblæsende. Universet stiller krav nok, til at jeg skal lære det at kende, og oveni skal jeg følge med i hvem der på hvilken side og hvorfor. Hamilton bliver ikke rigtigt levende for mig, så resultatet bliver bare uinteressant i sidste ende.

Skabt: 15. februar, 2012 - Sidst ndret: 15. februar, 2012 - Kommentarer (0)