« Bankende hjerter Kbh fortolkningen »

Efterbyrd

Tags: Anmeldelse BSFA nomineret Kameron Hurley Novelle Science fiction

Anmeldelse af "Afterbirth" (gratis), af Kameron Hurley.

Skitse: Bakira so Dasheem taler for at man skal genoptage udforskningen af rummet, rådet taler imod.

Er det science fiction? Handlingen udspiller sig på en anden planet, koloniseret af muslimer, ikke nogen problemer der.

Temaer: Det er staten, der ejer alle mennesker, og i et øjebliks indsigt mener Bakira faktisk, at mennesker i statens øjne kun er våben, og at "staten" primært er nogle få, rige familier. Derfor er det også naturligt, at Bakira som del af sin borgerpligt skal føde nogle børn, og til gengæld lidt mærkeligt, at hun vil være med til at opdrage dem. Bakira føler sig så utilpas, at hun kun ser én udvej: flygte ud i rummet; men staten vil ikke financiere denne udflugt.

Efterbyrden får flere betydninger: dels at Bakira jo selv gennemgår en graviditet, dels at de riges kamp for at blive rigere efterlader blodige spor.

Er det godt? Jeg føler med Bakira, der frustreret prøver at finde sit eget spor gennem livet, som forsker og mor. Vi får kun et hint om hvordan og hvorfor denne planet er blevet koloniseret på denne måde, men det er fint nok. Der er et enkelt, lille problem: behøvede denne historie udspille sig under disse forhold for at give mening? Kunne den lige så nemt være foregået et andet sted, og med en anden slags forskning? Tja.

Skabt: 13. februar, 2012 - Sidst ændret: 13. februar, 2012 - Kommentarer (0)