« København er druknet Chekov på den sidste rejse? »

Far er ikke vred - far er skuffet

Tags: Anmeldelse F. Scott Fitzgerald Novelle Science fiction

Anmeldelse af "The Curious Case of Benjamin Button" (gratis) af F. Scott Fitzgerald.

Skitse: Roger Button skal være far, og ser meget frem til det. Men noget er gået frygtelig galt: babyen ligner en 70-årig mand. Og Roger er ikke tilfreds.

Er det science fiction? Hm. Man må jo antage, at det er noget biologi, der får babyens krop til at gå agurk på den måde. Men historien interesserer sig ikke for den videnskabelige side af sagen, der jo i øvrigt også må være forekommet som en mutation, og ikke som resultat af teknologi eller lignende. Til gengæld er der en dyb interesse for hvordan babyen og omgivelserne hver især ville have det med den sære situation. Med andre ord: hm.

Temaer: Det viser sig at babyen, der kommer til at hedde Benjamin, bliver yngre, i stedet for ældre. Som "lille" kan han straks tale, og ynder at ryge cigarer og læse encyklopædier. Efterhånden som hans fysik bliver yngre, ændrer hans evner og smag sig også, indtil han til sidst mister den bevidsthed, babyer normalt ikke har opbygget endnu. -- Og verden er ikke mild mod Benjamin. Både faderen og senere sønnen opfører sig som om Benjamin er på tværs med vilje, og kræver at han skal opføre sig som hans alder kræver. Det sygehuspersonale, der bringer ham til verden, har ingen finfølelse, hverken overfor faderen eller Benjamin. Mange tror ikke på fænomenet. Han bliver gift, men ægteskabet lykkes ikke ret godt -- de vokser fra hinanden. Og moderen, der jo må have bragt ham til verden, er forøvrigt nærmest ikke tilstede i historien overhovedet.

Er det godt? Den er så tilpas kort, at jeg kom igennem den. Men når alle er urimeligt afvisende (og hvordan kan de være så afvisende, samtidig med at Benjamin bliver et rimeligt succesfuldt menneske?), og resten af historien handler om "næ, mit hår er ikke gråt længere" er der ikke meget guf tilbage. Men den er jo nok interessant at kaste et blik på, hvis man skal se / har set filmen.

Skabt: 25. februar, 2009 - Sidst ændret: 22. maj, 2012 - Kommentarer (0)