« Angående ham der Henry Hvordan føles en dødsdom? »

En mekanisk mand

Tags: Analyse Anarkisme Anthony Burgess Bog Science fiction

Analyse af A clockwork orange. Hvilke slags samfund skildres der i bogen?

Til at begynde med føles det som vores eget samfund, måske overdrevet lidt, men ellers genkendeligt: der er bander af unge voldsmænd og for lidt politi, politivold og overfyldte fængsler. Umiddelbart er der kun ét nyt element: alle sunde voksne skal arbejde. Og var det ikke sådan i USSR? Men regeringen er i gang med at ændre landet til det "bedre". Forbryderes ejendele kan konfiskeres. Politiet skal være stærkere. Fængslerne skal tømmes, bl.a. fordi politiske fanger er på vej ind. Og helt centralt i bogen: forbrydere skal hjernevaskes til at blive lovlydige. Dette sidste tiltag bliver dog trukket tilbage, fordi modstanderne får lavet en god PR-kampagne, der demonstrerer problemerne ved teknikken.

Jeg har kigget nærmere på den her bog, fordi den er med på Anarchism and science fiction -- A reading list. Burgess har selv beskrevet bogens morale som: "man kan måske ikke stole på det enkelte menneske -- men man kan endnu mindre stole på staten". Dette udsagn er nærmest anarkistisk.

Note: i fremtiden vil jeg også kigge på andre tekster, der er med på sf/anarkisme-læselisten, og prøve at analysere dem på tilsvarende måde.

Skabt: 30. januar, 2009 - Sidst ændret: 30. januar, 2009 - Kommentarer (0)