« Nyt om Påklistrede grene som bog 3 kaptajner på eventyr »

Den forbudte Shakespeare

Tags: Analyse Film Science fiction Star Trek TV-serier William Shakespeare

Analyse af forholdet mellem Shakespeare, Forbidden planet og Star Trek.

Shakespeare og "Stormen"

William Shakespeare levede 1564-1616 i England, og arbejdede som digter og skuespilforfatter ca. 1592-1613. I dag anses han af mange for at være verdens bedste engelsksprogede forfatter, og verdens bedste skuespilforfatter.

"Stormen" er en komedie skrevet 1610-1611. Prospero (der er magiker) har været på en øde ø i tolv år sammen med sin datter Miranda og den grimme Caliban. (Dermed har Miranda aldrig kendt andre mennesker.) Men nu kommer Antonio forbi på et skib. Prospero driver rundt med Antonio. To andre plots er, at Miranda bliver meget forelsket, og at nogen drikker sig fulde. Til sidst vender alle hjem.

Den forbudte planet

"Forbidden planet" en film fra 1956. Filologen Morbius (der kan mere, end en filolog bør kunne) har været på en tom planet i tyve år, sammen med sin datter Altaira og robotten Robby. (Dermed har Altaira aldrig kendt andre mennesker.) Men nu kommer Adams forbi på et skib. Morbius driver rundt med Adams og hans besætning. To andre plots er, at Altaira bliver meget forelsket, og at nogen drikker sig fulde. Til sidst vender alle hjem.

"Forbidden planet" / Star Trek

Gene Roddenberry har selv fortalt, at "Forbidden planet" er en af inspirationskilderne til Star Trek. "Forbidden planet" er intelligent og var nyskabende. Temaet (lånt fra Shakespeare) og stilen (et forsøg på at være realistisk, bl.a. i broens udseende) ligner også Star Treks.

Mere om Shakespeare og Star Trek

Hvis du vil vide mere om Shakespeare og Star Trek, er den Shakespeare-artikel, jeg skrev til Subspace, 2007 (12. årgang), nr. 2, et godt sted at starte.

Skabt: 15. november, 2008 - Sidst ændret: 15. november, 2008 - Kommentarer (0)