« Niels Klim-pris 2011, nomineret Novelle online »

Vind af metal

Tags: Anmeldelse BSFA nomineret Nina Allan Novelle Science fiction

Anmeldelse af "The Silver Wind" (gratis), af Nina Allan.

Skitse: Fortælleren er på vej til Owen Andrews, der bor i et stykke genskabt skov, hvor landevejsrøverne hærger igen. Han kender Andrews via en klient, Lewis Usher, der ejede et ur, Andrews har bygget. Fortælleren spidser ører, da uret bliver kaldt en tids-maskine, og tænker på sin afdøde kone.

Er det science fiction? Ja, det er der vist ikke tvivl om.

Temaer: Dem vi ikke kan lide, bliver forbudt. Således kan Andrews ikke have en familie, fordi han er en dværg, og de sorte (og deres venner) er blevet eksporteret. Man tænker heller ikke specielt over, at eksperimenter med en tids-maskine kan koste menneskeliv, eller værre: omdanne mennesker til monstre. Da fortælleren, Martin, hopper, er det dog ikke i tid, men til et alternativt univers, hvor politikken overfor de anderledes er mere menneskelig.

Er det godt? Der sker flere skift i historien. Således finder jeg tonen moderne, da vi skal lære Martin, Andrews og Usher ordentligt at kende, mens monstrene og hoppet i univers virker gammeldags på mig: der er mere fokus på at videregive information end på at gøre det spændende. Og tråden om Martins afdøde kone afsluttes utilfredsstillende. Nej, den kan jeg ikke lide. Men point for at sætte fokus på tolerance.

Skabt: 22. februar, 2012 - Sidst ændret: 22. februar, 2012 - Kommentarer (0)