« Lykke Nyt om sf-pris, november »

Sommerfugle-kontrakten

Tags: Anmeldelse Bog David Batchelor Science fiction

Anmeldelse af The Metalmark Contract, af David Batchelor.

Skitse: Endelig bliver menneskene besøgt af nogen fra en anden planet! Han er flink, og han vil gerne lave en byttehandel med os. Præsidenten tror på de fredelige hensigter. Generalen er naturligvis skeptisk.

Er det science fiction? Nemlig.

Temaer: Der er noget her, der minder mig om V: de fremmede ligner os (selvom de måske må snyde for at nå det resultat), og vil bare gerne handle med os. Naturligvis melder tanken sig: kan det nu også være rigtigt? Konkret vil Metalmark (der har lånt navnet på en jordisk sommerfugl) gerne købe Merkur og en af Neptuns måner. Til hvad præcis? Og hvor længe? -- Noget af bogen handler om de reaktioner, man vel kan forvente. Hvis Metalmark bliver for gode venner med en kristen, bliver nogle muslimer meget sure.

Er det godt? Bortset fra Metalmark og en enkelt talkshow-vært, taler alle et formelt (selv ved lukkede møder), ordrigt, og i sidste ende ensformigt sprog: de lyder alle sammen ens. Alle har også titler og navne, der næsten hver gang bruges fuldt ud. Til gengæld er der intet, der ser ud på nogen bestemt måde, eller for den sags skyld dufter. -- Første kapitel gør mig ganske forpustet, fordi der er så mange karakterer jeg skal lære at kende. Pænt mange af dem forsvinder dog igen for altid. -- Ved en pressekonference klapper journalisterne. Det har jeg aldrig hørt om før. -- Selv om mange af karaktererne gør vanskelige ting, ligger de ikke specielt meget vågne om natten, for at træffe de svære (og spændende) beslutninger. -- Og så er der decideret bøffer mht. ord og anden redigering. -- Forstå mig ret, der er også ting her, der er spændende. Præcis hvad er det Metalmark vil? Han har noget forsvar, der er interessant og meget pacifistisk. Det er realistisk, at modtagelsen af den fremmede er meget rodet. Og jeg identificerer mig med en nørd, der kan sige "Okay, I'll see you in twenty minutes, modulo traffic from DC to Greenbelt." Men det er meget svært at glæde sig over de gode ting, når jeg hele tiden falder over de dårlige ...

Note: Min mening er baseret på en anmelder-kopi.

Skabt: 24. oktober, 2011 - Sidst ændret: 24. oktober, 2011 - Kommentarer (0)