« 3. Design af indhold 5. Design af intranet »

4. Design af websted

Tags: Bog Jakob Nielsen Usability

Jeg har designet til den enkelte side, og jeg har det perfekte indhold. Hvordan skal hele websitet så designes, for at man føler sig på netop det site, uanset hvilken side man er havnet på, og så man nemt kan finde præcis den side man leder efter? Søgning og navigation er to gode ord her.

Min egen hjemmeside har ikke søgning. Men jeg tror jeg bliver nødt til at ombestemme mig på det punkt. Der er simpelthen for mange, der støtter sig så hårdt til søgning. Heldigvis bør det ikke være svært at indføre det.

"Splash-skærme må dø." Og jeg lader udtalelsen stå et øjeblik.

Sitets navn skal stå på alle sider. Den er vist også smuttet for mig. Men jeg har en idé om, hvor jeg kan anbringe det, så det får jeg også bragt i orden.

Der er noget der tyder på, at navigationen på mit gamle site var ret god.

Fordele ved denne navigation: den har en slags brødkrumme i form af de mørkeblå felter (man kan se hvor man er henne, og hvad ruten derhen var), og man kan se søster-siderne til den side man er på nu, og søster-siderne på de andre niveauer. Ulemper: jeg har endnu ikke mødt nogen, der syntes det her system var over-mægtig-fantastisk godt. Eller med andre ord: det er ikke ret udbredt, og man stejler altid over ting, der ikke er udbredte. Så jeg gik væk fra den.

Gør URL'er forståelige. Er adressen http://www.ommadawn.dk/design2.php?fkt=side&id=1170 nem at huske? Fortæller den noget om, hvor man havner hvis man klikker? Nej vel. Jeg har overvejet at gøre noget ved det, men fornemmer at det bliver lidt at udfordring. Så lad mig skrive det på huskelisten, og komme tilbage til det en dag, jeg har medvind.

Endelig: URL'er må ikke dø. Hvis http://www.ommadawn.dk/lise_design2.php?fkt=side&id=1170 på et tidspunkt har ført et sted hen, skal det blive ved med at føre et sted hen. Måske ikke det samme sted, men så tæt på som muligt. Den nye sides design har vel noget, der ligner?

Todo: se på at indføre søgning, at tilføje site-navn på alle sider, og at gøre URL'er forståelige.

For dem, der gerne vil finde ud af mere om hvordan man designer et site, er der masser af guf at hente i Godt webdesign, kapitel 4.

Skabt: 30. marts, 2011 - Sidst ændret: 30. marts, 2011 - Kommentarer (0)