Facebook Velkommen til virkeligheden

Koto på eventyr

Tags: Anmeldelse Bog Børn og unge Eventyr Jan Kjær Merlin P. Mann

Anmeldelse af Taynikma, bog 1: Mestertyven af Jan Kjær og Merlin P. Mann.

Skitse: I et land, en troldkvinde har holdt fanget i 100 år, bliver 14-årige Koto sendt til Klanaka.

Hvad er det? Troldkvinder, og ting og sager der hedder "Koto" og "Klanaka" -- jeg føler mig ret trygt hensat til fantasy. Bogen beskriver også sig selv som "en helt særlig blanding af eventyr, action og magi".

Temaer: Koto kommer ret hurtigt ud for farer. Men på en eller anden måde klarer han dem alle. Der er en antydning af, at det er fordi han har en skæbne. Han skal ud i verden for at sælge et arvestykke. Hvorfor reagerer prinsessen med ordet "Taynikma", da hun ser arvestykket? Og hvad er en nikma overhovedet?

Nogle af Kotos modstandere er soldater. De er uretfærdige, så han lige lovligt meget på nakken af dem. På den anden side er de dumme, så det går nok lige op.

Jeg har allerede bemærket, at ordene er fantasy-agtige. Sproget er også dejligt dagligdags: Han var hurtigt ovre ved Henzels tårn. Det højeste. Der var langt op til det øverste skydeskår, men det var hér Koto skulle ind. Ikke nogle fine fornemmelser med, at sætninger absolut skal have udsagnsled og grundled for at virke.

Udover at være en blanding af eventyr og andet, er bogen også ovre i et sært grænseland mellem bog og tegneserie. Jeg ville nok kalde det en illustreret bog.

Er det godt? Hvis bogen havde været i nærheden af mine favorit-genrer, ja, så ville jeg have elsket at læse videre. Som det er, så er jeg glad for at have stiftet bekendtskab med et dansk fænomen, der tilsyneladende også er ved at brede sig på engelsk nu.

Skabt: 26. juni, 2009 - Sidst ndret: 26. juni, 2009 - Kommentarer (0)