« Myter omkring science fiction Science fiction = ufologi? »

Science fiction = scientology?

Tags: Science fiction Scientology

Scientology er bl.a. et selvhjælps-system og en religion, sådan lidt afhængigt af hvorfra og hvordan man ser på det.

Ja, science fiction og scientology er stort set det samme.

  • Hovedmanden bag scientology var L. Ron Hubbard, der også var science fiction forfatter. I dag støtter organisationen vordende SF-forfattere.
  • Indbygget i ordet scientology er ordet scientia (viden), det samme ord der blev til science (videnskab), og som indgår i science fiction.
  • Indbygget i scientology er troen på, at vi, inden vi blev mennesker her på Jorden, boede på andre planeter. Men nu er vi altså blevet inkarneret her. Hvis man i øvrigt synes reinkarnation kan accepteres som et emne for science fiction, kunne denne historie også bruges i SF.
  • Scientology og science fiction er begge i bedste fald tidsspilde, i værste fald farlige.

Nej, science fiction og scientology er ikke det samme.

  • I den grad scientology har noget med videnskab at gøre, er det i et forsøg på at bruge den videnskabelige metode til at bevise sine påstande, og bruge videnskab til at opnå et bedre liv. I den grad science fiction har noget med videnskab at gøre, er det som et emne, et miljø eller lignende, der anvendes til at skabe en fiktion.
  • Science fiction er fiktion, dvs. i hvert fald delvist ikke-sandt (der kan beskrives planeter, der ikke eksisterer, eller planeter, der ikke er som vi i dag kender til -- og i nogle tilfælde er det nemt at gennemskue, at planeterne ikke menes bogstaveligt, men fx blot er metaforer for andre ting). Mens jeg går ud fra scientology i høj grad prøver at beskrive virkeligheden meget bogstaveligt (de der andre planeter eksisterer faktisk).
  • Nogle mennesker læser science fiction. Nogle er scientologer. Og nogle falder ganske givet i begge grupper. Men det er ikke det samme som at de tro grupper er ens, ligesom man ikke kan konkludere fra "nogen bruger sukker i kaffen" til "alle kaffedrikkere er slikmunde" og "alle slikmunde drikker kaffe".
  • Jeg skal ikke her udtale mig om hvor unyttig eller farlig scientology er -- det er der masser der har gjort før mig, meget højrøstet, på begge sider. Til forsvar for science fiction vil jeg sige, ja, der er masser af SF, der ikke er specielt meget værd. Men sådan er det indenfor alle genrer. Der findes dårlige kærlighedsfilm, dårlige komedier, dårlige digte og meget andet. Men det er ikke det samme som at alle kærlighedsfilm, alle komedier osv. er dårlige. Tilsvarende er der bestemt SF, der er tiden og umagen værd.

Skabt: 31. marts, 2009 - Sidst ændret: 31. marts, 2009 - Kommentarer (0)