Biolog får risiko-tillæg i felten 7. Ord har kraft

Når mørket sænker sig i hovedet

Tags: Anmeldelse Film Science fiction

Anmeldelse af "A scanner darkly".

Skitse: Charles har hallucinationer, fordi han har taget lidt rigeligt D. Barris prøver på sin egen sære måde at forklare tingene for Charles. Og så er der Bob, narko-betjent, iført inkognito-dragt, og Bobs kæreste, Donna.

Er det science fiction? Det er centralt i fortællingen, at både stoffet D, Bob og den teknologi, der står til hans rådighed, er lidt længere fremme end vi er. På den anden side er hele resten af historien nok eviggyldig.

Temaer: Paranoia er det helt store tema. Charles hallucinerer, at folk er efter ham. Barris tror det, uanset om han hallucinerer eller ej. Og de har jo ret -- fordi Bob er deres ven, og er efter dem! Bob er dog også selv forfulgt, bl.a. via en test, han umuligt kan bestå. Og sådan bliver det ved og ved og ved. Hvem er efter hvem? Hvem er hvem? Hvem er fjende, og hvem er ven? Filmen er også lavet på en måde, så den er svær at få hold på -- billederne hopper og danser, og understøtter det drømmeagtige.

Er det godt? På et tidspunkt faldt jeg af -- der var sået tvivl om stort set alt, og jeg kunne ikke klare at have mistet jordforbindelsen. Men jeg hoppede på igen, og tror da godt jeg kunne finde på at se den igen. Men jeg tror aldrig det bliver en yndlings. Paranoia er i bund og grund ikke en sund tilstand, og jeg har ikke lyst til at dyrke den.

Skabt: 18. januar, 2009 - Sidst ndret: 15. maj, 2012 - Kommentarer (0)