« Hvem undertrykker undertrykkerne? SF på DR2 »

Lokale kunder

Tags: Anmeldelse Anne McCaffrey Bog Kærlighed Science fiction Sharon Lee Steve Miller

Anmeldelse af Local custom (9 gratis kapitler) af Steve Miller og Sharon Lee.

Skitse: Der er pres på Er Thom fra hans familie: han skal giftes; men der er lige en ting han skal have klaret først. For længe siden havde han nemlig en hed affære med den jordiske kvinde, Anne Davis. Og godt nok er hendes skikke meget forskellige fra hans egne - men han har som handelsmand da ikke tidligere haft problemer med andre folks lokale skik og brug.

Er det science fiction? Der er godt nok nogle rumskibe og noget. Men fokus er først og fremmest på Er Thoms folk (Liaden) og den måde, deres samfund er bygget op på. Hvis man synes at dette samfund er ujordisk nok, til at have status som SF - så er det her, argumentet skal komme fra.

Temaer: Der er mange elementer i denne komplicerede og nydeligt sammenflettede historie. Er Thoms fremmedhed understreges bl.a. af, at han tydeligvis taler et andet sprog. Anne arbejder med lingvistik, og dette bliver væsentligt på et tidspunkt, ligesom opdagelsen af en telepat bliver vigtig. Karaktererne er meget levende og meget forskellige. Det er rart at mærke kærligheden mellem Er Thom og hans bror, Daav - også selvom de er så forskellige. Og så er der det her de lokale skikke, hvordan de fortolkes, hvordan man skal spille/forhandle for at vinde osv.

Er det godt? Som sagt er trådene nydeligt flettet sammen, og selvom kærlighedshistorien er central, er den ikke alene. Godt gjort! Jeg kunne godt finde på at læse noget mere af de forfattere! Og en sidebemærkning: bare Anne McCaffrey dog skrev noget mere af den slags!

Tak til Lea Thume for at have henledt min opmærksomhed på bogen.

Skabt: 16. december, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (0)