« Har kvinder hjerne? Alting bliver afsløret »

Alice, forvirrende Alice

Tags: Anmeldelse Bog Inge Eriksen Science fiction

Anmeldelse af Alice, Alice af Inge Eriksen.

Skitse: Satellitten/rumstationen Alice er en slags paradis. Folket er pacifistisk og rigt, og børnene er frie. 8.500 mennesker (anført af bl.a. Aliki) arbejder hårdt for at gøre Alice selvejet. Gulpilil VII (musiker/magiker) er en af forbindelserne tilbage til Jordens Alice. Sandy og Minoru er forældre til Aiko, foruden at Minoru arbejder på skibet Bella. Og så er der Sascha. Men alting bliver ændret, da Alice bliver besat af Carpenter og Duchess.

Er det science fiction? Udgangspunktet er det paradisiske Alice, omhyggeligt skabt, så vi kan se en helt ny slags samfund. Og hele bogen drejer sig om Alices møde med den gammeldags virkelighed. Derfor, ja.

Temaer:
Der er accept af besættelsen, og samarbejde. (Er det mon Danmarks besættelse i 40'erne, der spøger her?) Og i sidste ende, så ændrer besættelsen både de besatte og besætterne (en slags Stockholm-syndrom?) Duchess har noget kørende med Gulpilil, og der er en mærkelig trekant mellem Carpenter, Sascha og Aliki.
Alice er virkelig et andet miljø: pletvis vægtløshed, mange tidszoner, og alting er baseret på beeperne (mobilerne) og samtale/consensus. Og alicianerne forstår ikke det her med besættelse og vold.
Der er godt med sex og begær. Og homosexualitet er også ok.
Der er en poetisk stil, og godt med billedsprog.
Han følte sig ensom på en tør, håbløs måde, han var skoldet ihjel og dømt til at leve i et roterende silkespinderi. (s. 146)
Explosionen var et ekko i ham, rungende så voldsomt, at hans kød blev ved med at briste og flyve ud til alle sider. Det eneste der overlevede var hånden, der lå inden i hans fars. (s.170)

Er det godt? Hm. Stilen er så poetisk, at den tit forvirrer mig. Og der er dele af handlingen, jeg aldrig fik helt styr på. Stilen betyder for mig, at bogen bliver lidt utydelig i kanten. Hvorfor sagde de sådan til hinanden? Denne forvirring betyder for mig, at jeg ikke helt bryder mig om bogen. Forvirringen kunne sikkert klares ved at jeg læste bogen en gang til. Men det gider jeg ikke helt.

Skabt: 19. november, 2008 - Sidst ændret: 19. november, 2008 - Kommentarer (0)