« Spil, der vækker tanker Flugten fra solsystemet »

Hvorfor rejser man i tiden?

Tags: Analyse Science fiction Tidsrejser

Inspireret af Kund Larns konkurrence SF prisen 2008 (konkurrencen går ud på at skrive om en dansk tidsmaskine), har jeg spurgt mig selv: hvorfor rejser man overhovedet i tid? Man kan jo forestille sig mange mulige svar. Men man kunne jo også kigge på hvilke motiver andre har forestillet sig.

Jeg ender nok med at kigge på emnet i flere omgange. Men i første omgang har jeg prøvet at kigge på selvsamme Knud Larns liste over de 100 bedste SF film.

Umiddelbart kan jeg på listen se disse kandidater:

  • Beyond the time barrier - hvor det oprindelige motiv er videnskabelig forskning - og et senere motiv er ønsket om at komme hjem.
  • La jetee - det mest basale behov drejer sig om at skaffe mad og vand (som ikke umiddelbart kan skaffes i samtiden), men der er også en slags motivation til at ændre fortiden, så den madløse nutid kan ændres.
  • Back to the future - for videnskabsmanden er motivet videnskabelig forskning - men for hans stakkels assistent bliver der et behov for at komme hjem, assisteret af videnskabsmanden, der gerne vil undgå, at tidslinjerne bliver forplumret.
  • Groundhog day - hovedpersonen har ikke noget oprindeligt ønske om at rode med tiden, men universet vil tilsyneladende gerne give ham en lærestreg - selv får han så et ønske om at slippe ud af tidsroderiet.

Så i denne korte liste ser vi primært nysgerrige videnskabsmænd og folk der bare gerne vil hjem. Der er dog også mennesker, der er sultne, og som overvejer at ændre nutiden, via fortiden. Der er også et par stykker, der slet ikke ønsker at rejse i tiden, men hvor andre vælger for dem.

Skabt: 28. august, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (0)