Stof til eftertanke Paradis

Min mor

Tags: ABBA Anmeldelse Film Musik

Anmeldelse af filmen Mamma Mia.

Det kunne være jeg skulle starte med at fortælle lidt om min egen baggrund. Som lille sang jeg med på ABBA's sange, og lærte ganske mange af dem udenad. (Det var lidt surrealistisk senere at lære engelsk, og pludselig kunne forstå de tekster, der kom ud af min egen mund!) Og jeg er vild med Chess, den musical ABBA-drengene lavede for længe siden. Så en film med ABBA-melodier? Jo, den skal jeg også ind og se.

Nogle har problemer med musicals, og det fyldte lidt mens jeg så den her film. Men hvis man kan forholde sig til, at i den her verden kan folks replikker (og tanker) komme til udtryk i sang og dans (måske et alternativt univers, hvor folk kommunikerer på den måde?), så fungerer musicals fint.

Kort beskrevet handler filmen om Sophie, der skal giftes, hendes mor, og hendes far - men Sophie ved ikke hvem hendes far er, og har derfor inviteret hele 3 mulige kandidater med til brylluppet, så hun endelig kan finde ud af det.

Og lad os så se på noget af det, jeg lagde mærke til.

  • Jeg kan godt lide motivet om, at Sophie godt vil lære sin far at kende, for derved at lære sig selv at kende. Og jeg har hørt, at det er et meget realistisk motiv.
  • Skuespillerne synger overraskende godt - specielt Colin Firth - ham kunne jeg godt tænke mig en hel CD med, mums!
  • Jeg blev (igen) opmærksom på, at nogle af ABBAs tekster er overraskende komplekse. Lækkert. Og ånden i "I believe in angels" kunne jeg godt klare at blive fyldt med hver dag.
  • Visuelt er filmen jo også smuk. Der er fx et fint billede ud af kirkedøren, mens vi venter på Sophie. Men af en eller anden grund var der mange closeups, helt op i ansigtet på folk, og det begyndte at irritere mig lidt til sidst, som om teknikken blev brugt for meget.
  • Og hvem er Sophies far så? Det vil jeg ikke røbe her. Men jeg kan dog sige, at jeg er tilfreds med slutningen.
  • Til gengæld forvirrede det mig meget, at Sophies mor og Sam (en af de mulige fædre) har en lang snak, der kun giver mening, hvis man kan huske, at Sam er/var gift. Og eftersom dette ægteskab ikke er blevet nævnt specielt tydeligt ...
  • Efter jeg havde set filmen, summede mit hoved med tekster og melodier et par dage. Uhm!

Så: gå ind og se den. Indrøm det nu - du vil jo gerne!

Skabt: 27. juli, 2008 - Sidst ndret: 27. juli, 2008 - Kommentarer (0)