« Ordbog, associationer Religion »

IMHO

Tags: Frihed Påklistrede grene


             Læs mere om "Påklistrede grene" som bog

Jeg har altid frihed. Jeg kan altid vælge. Om ikke andet kan jeg vælge min holdning til min situation. (Nu taler jeg ikke om tortur og hjernevask. Dels har jeg ikke erfaring med det, dels er jeg enig i, at den slags kan have en effekt.)

Jo, jeg kan blive truet med døden, hvis jeg ikke gør dit og dat. Men i så fald kan jeg jo vælge: vil jeg leve, evt. med sår på sjælen, eller vil jeg dø, med mine principper i behold?

Frihed kan gøre frygtelig ondt. Tænk hvis en kidnapper beder mig vælge: skal din søn eller din datter overleve - og hvis du ikke siger noget, bøffer jeg dem begge! Ja, jeg kan nægte at vælge. Sige, at det her vil jeg ikke tage ansvar for. Acceptere smerten - fordi en mulig konsekvens er jo, at de så begge dør.

Ja, jeg kan tage et arbejde. Underskrive en kontrakt om at passe et nærmere beskrevet job. Men det er ikke det samme som at jeg sælger min sjæl, eller at jeg lader min samvittighed blive hjemme i skrivebordsskuffen. Jeg har stadig indflydelse på den enkelte opgave det job indebærer.

Så kommer det gamle spørgsmål: er frihed og lighed modsætninger? Er man nødt til at vælge? Det mener jeg ikke. Hvis man i øvrigt siger, at ens frihed ikke må indebære skade for andre - så er der plads til både frihed og lighed for alle. Én måde at opnå det på, er at sætte kærlighed højere end både frihed og lighed.

Skabt: 18. februar, 2009 - Sidst ændret: 18. februar, 2009 - Kommentarer (0)