« Niels Klim-prisen 2014, nomineringerne De Hugo-nominerede noveller i 2015 »

De Nebula-nominerede noveller i 2015

Tags: Aliette de Bodard Alyssa Wong Anmeldelse Eugie Foster Fantasy Matthew Kressel Nebula-nomineret Novelle Sarah Pinsker Science fiction Ursula Vernon Usman T. Malik

Anmeldelse af de Nebula-nominerede noveller.

"The Breath of War" (gratis), af Aliette de Bodard.

Skitse: Kvinden, der snart bliver enlig mor, er på rejse mod det rigtige sted for fødslen, et plateau i bjergene, hvor hendes ånde-bror er. Mange er døde i krigen, og det er farligt at være i deroppe, hvor man ikke har opdaget, krigen er slut.

Er det science fiction? Nja. Der er noget med en rumhavn. Men der er også noget med den der ånde-bror.

Temaer: Det her folk er vant til store familier. Før en kvinde bliver mor, så skærer hun en stenstatue, der siden er del af hendes og familiens liv.

Er det godt? Den her historie har stemning. Det er træls at rende rundt i bjergene, når man har veer. Selve plottet er lidt tyndt. Jeg ville godt kunne lide den bedre, end jeg kan. **

"When it Ends, He Catches Her" (gratis), af Eugie Foster.

Skitse: Det skønneste i verden er at danse ballet. Men verden er fuld af kaos og næsten tom for mad, og alle teatrene er lukkede.

Er det science fiction? Ja ...

Temaer: Selvom der ikke er publikum, så kan man godt danse den der duet igen, med en støttende partner. Selvom verden som sådan er overvældet af sygdommen, der forvandler de levende til døde, der ikke holder op med at gå rundt, så kan et hjørne af verden godt være smukt og harmonisk.

Er det godt? Smuk tekst, der virker sammen på flere niveauer. Kort, en beskrivelse af et øjeblik. **

"The Meeker and the All-Seeing Eye" (gratis), af Matthew Kressel.

Skitse: Om lang, lang tid rejser Den Sagtmodige og Det Altseende Øje rundt i galaksen for at høste de døde stjerner. Så finder de en sten med skrift.

Er det science fiction? Yes.

Temaer: Hun, Den Sagtmodige, eksisterer kun for at sætte Øjets ophøjede status i relief. Dekodningen af stenen fører til et genskabt menneske, Beth, der hurtigt dør i smerte og gådefuldhed. Trods smerten gentager Øjet processen, for at nå frem til løsningen af gåden, for at samle viden, som han hele tiden har gjort. Der er viden om Beths liv, der indeholdt megen kærlighed, men der er noget mere, der ikke lige giver mening.

Novellen begynder med en samtale mellem Øjet og hans tjener. "Som du ved ...," siger han gang på gang, og hun svarer altid, "Ja, jeg gør, men fortæl det igen." Ikke bare sagtmodig, men også tålmodig.

Er det godt? Historiens størrelsesorden er galaksens bredde og alder. Det er den tilfredsstillende slutning også. ***

"The Vaporization Enthalpy of a Peculiar Pakistani Family" (gratis), af Usman T. Malik.

Skitse: Tilfør varme, og det faste stof smelter til væske. Tilfør et dødsfald, og en familie spredes i blodfejde.

Er det science fiction? Ja, det er det vist.

Temaer: Skilt fra resten af sin familie beslutter en ung enke at gå i skole igen. Men konflikt og krig kommer i vejen for et nogenlunde normalt liv. - Der er også noget sf, men jeg vil ikke røbe hvad.

Er det godt? Der er noget smukt ved motivet varme, der bliver brugt i historiens 2 tråde. Der er noget smukt ved kærlighed og intelligens. Men jeg har også en fornemmelse af, at noget enten ikke er der eller flyver hen over hovedet på mig. **

"A Stretch of Highway Two Lanes Wide" (gratis), af Sarah Pinsker.

Skitse: Hans venstre arm har en forfærdelig tatovering. Hans højre er en robot-arm. Hans forældre (der driver landbrug hjemme fra stuen via topmoderne udstyr) besluttede efter høst-ulykken, at det var bedst.

Er det science fiction? Ja, det er det vist.

Temaer: Udover at robot-armen er en arm, så er den også et stykke vej. Og hvordan vikler ejermanden hovedet rundt om den situation?

Er det godt? Historien minder meget om de "sande" historier om transplantater, der ændrer ens personlighed. Fin nok historie, men lidt flad. **

"Jackalope Wives" (gratis), af Ursula Vernon.

Skitse: Han tiltrækker sig pigernes blikke, men lægger ikke mærke til det. Måske kan de mærke, at der er lidt magi i ham? -- Når en flok hunkaniner lægger pelsen og danser hele natten, så danser hende her længst fra bålet. Selvfølgelig er det hende, han har øje for. I grænselandet mellem menneske og dyr, by og natur, mødes de. Og mødet er ikke heldigt.

Er det science fiction? Nix.

Temaer: De to unge mennesker (hvis navne vi i øvrigt aldrig får) er udenfor hver deres kreds, og mødes halvvejs. Men halvvejs er et skidt sted at være, og det er hans bedstemor villig til at sige, lige så mange gange man gider høre det. I det her tilfælde er resultatet en kvinde, der sidder fast halvvejs, og det gør av. Pludselig er manden blevet en kylling, der kun lige magter at bede bedstemor om hjælp. Og efter at have brokket sig over fjolser, der ikke har styr på, hvad de foretager sig, så prøver bedstemor at hjælpe. Hun er trods alt god, og hun er også vis nok til at kende en metode.

Jeg bemærker, at den unge mands fumleri har ligheder med voldtægt.

Er det godt? Det er en helstøbt historie, der giver et glimt af en verden halvvejs mellem indianske dyreguder og civiliserede dyder. Jeg kan vældig godt lide afslutningen, og i det hele taget godt lide bedstemor. Men eftersom jeg småkedede mig lidt i starten, bliver det kun **.

"The Fisher Queen" (gratis), af Alyssa Wong.

Skitse: Far siger mor var en fisk, men det er noget overtroisk sludder. Det passer heller ikke at havfruer kan tale som mennesker, og at der findes spøgelser. For en fiskerfamilie handler det om at fange fisk, også havfruer, og affinde sig med, at mor skred.

Er det science fiction? Nej.

Temaer: Det viser sig hurtigt, at noget af ovenstående "sludder" alligevel er sandt. Det viser sig også, at mennesker har en mørk side, der kommer ud i lyset, når noget næsten menneskeligt er tilstede. - Historien eksperimenterer med kunsten at lade en historie have mere end én slutning.

Er det godt? God stemning. God fornemmelse af hvad der sårer, og hvordan det er at være såret. Jeg ville ønske den var længere. **

Sammendrag: I et felt, jeg i det store hele synes er okay, men ikke meget mere, stikker "The Meeker and the All-Seeing Eye" ud. Hvis nogen spurgte mig, så ville den få min stemme.

Skabt: 10. april, 2015 - Sidst ændret: 10. april, 2015 - Kommentarer (0)