« Moderne / klassisk / fri jul Store, inkonsistente knapper »

Blindsyn

Tags: Anmeldelse Bog Filosofi Peter Watts Science fiction

Anmeldelse af Blindsight (gratis), af Peter Watts.

Skitse: Siri var syg som lille. Kroppen overlevede, men personligheden ændrede sig, og han blev den perfekte objektive observatør. Derfor er han også med, da en lille gruppe bliver sendt ud i rummet for at finde dem, der tog et billede af Jorden.

Er det science fiction? Aliens, mennesker der gør ekstreme ting ved deres krop for at følge med intelligente computere, rumskibe og andet godt. Svaret kan vist kun være ja. (Der er en vampyr, men han er godt forklaret.)

Temaer: Siri er nødt til at anstrenge sig for at gøre det, vi andre gør naturligt: det ansigtsudtryk plejer at betyde, at folk er kede af det, mens det andet betyder, at de er glade. Fordi det er tillært, er han smaddergod til det. Vi lærer ham bl.a. at kende via hans beskrivelsen af hvordan han havde en kæreste noget tid.

Susan James er god til at kommunikere, bl.a. fordi hun frivilligt har fået personlighedsspaltning. Hun kan sågar holde små møder med sine andre dele.

Szpindel kan styre apparatur, bl.a. fordi de i praksis er en forlængelse af ham. Han kan smage lyd og høre lys.

Bates er en god soldat, i fald de fremmede fotografer viser sig at være fjendtlige.

Lederen af ekspeditionen er en vampyr, en race, der blev genoplivet, da mennesker blev gode til genetik. Hans instinkter sidder lidt på tværs (må undertrykke at mennesker er bytte), ligesom han ikke taler og tænker som sine folk (fx taler han i nutid; vampyrer husker ikke, de genoplever).

Eller med andre ord: de fleste af de her har ikke hovedet skruet helt almindeligt på, og sådan er det nødt til at være i en verden, hvor computerne forlængst har overhalet os.

Og målet med ekspeditionen er at finde nogen, tale med dem, finde ud af hvem de er, hvad de vil osv. osv. Og de fremmede viser sig at være aldeles fremmede, så fremmede, at det sætter i fokus hvad vi er. Spørgsmål om bevidsthed og identitet dukker op.

Er det godt? Jeg kan godt lide Siri (og hans ex), Susan og de andre. Og jeg er optaget af filosofiske spørgsmål, såsom hvad bevidsthed er, og hvordan det ville være at leve uden. Den her bog glider meget, meget nemt ned.

Note: Peter Watts kommer til Kontrast 2012, oktober 2012 i Uppsala. Fornylig blev Niels Dalgaard inviteret til også at komme, og de flinke folk deroppe har ikke noget imod, jeg følger med.

Skabt: 25. januar, 2012 - Sidst ændret: 25. januar, 2012 - Kommentarer (0)