« Gårsdagens søn Nitten fire og firs »

Ikke ret lyst

Tags: Anmeldelse Børn og unge Fantasy Film

Anmeldelse af Twilight.

Skitse: Bella er ung og bleg, og Edward ser ung ud, er bleg, og er i virkeligheden en vampyr.

Temaer: Fordi jeg havde læst et par anmeldelser på forhånd, var der specielt ét tema, jeg var opmærksom på: er værket præget af kristen sippethed, hvor unge mennesker skal vente med det frække til de bliver gift? Anmelderne havde i hvert fald ret på nogle punkter: der er masser af lange blikke, masser af tunge vejrtrækninger, men det bliver til absolut ingenting. Klimaks er, da Edward begynder at kysse Bella helt vildt, men må stoppe, da han ellers ryger ind på et forkert spor: suge hende tom for blod. Så i stedet må de tage sig en af deres lange, dybe samtaler, eller klatre i et træ, eller noget andet sundt og opbyggeligt.

Så, er det her bare teenager-fnidder (masser af lyster, men absolut ingen anelse om, hvordan de skal omsættes til virkelighed) eller er der et kristent budskab i det? Eftersom jeg ikke ser andre kristne spor overhovedet i filmen (det nævnes fx ikke, at vampyrer skulle have det skidt med kors eller vievand), er det svært at underbygge den teori. Der er derimod masser af andre tegn på, at det ikke er nemt at være teenager: ens forældre er træls, og har for meget magt over en, man skal absolut gå til en åndssvag fest i en pæn kjole osv. Så jeg hælder mere til teenager-fnidder-teorien.

Er det godt? Teenager-fnidder er egentlig okay gennemført. Jeg synes dog nogle gange Bella og Edward er ikke bare usikre, men decideret mærkelige. Filmen som sådan er da udemærket, men ikke det nye, store kunstværk. Ja, vampyrer kan et par andre ting, end de plejer, fx er der en anden forklaring på, at de undgår sollys. Men ellers er alt ved det gamle. Så, rart at få den set, så kan jeg strege den af listen.

Skabt: 16. november, 2011 - Sidst ændret: 16. november, 2011 - Kommentarer (0)