Nyt om sf-pris, maj Stjernefarerne

Interview med MogPog'ernes skaber

Tags: Fantasy Interview

Interview med forfatteren til The Crystal Point of the Mog Pogs, Don Cambou.

Din bog tager tilsyneladende stilling til forurening, global opvarmning osv. Hvilke andre sager og organisationer anbefaler eller støtter du?

Jeg mener at det at konvertere vores energi-infrastruktur til “genopladelig", som sol, vind, jordvarme og tidevand, sammen med befolkningskontrol, er nøglen til at undgå en i sandhed apokalyptisk fremtid. Det kan gøres, hvis vi gør det til en national og international prioritet. Lad os hellere bygge solceller end landminer og to-milliard-dollar-krigs-jets. Jeg kan lide og støtter agressive miljø-organisationer som Environmental Defense Fund og Rainforest Action Network.

Hvordan overførte du viden om visuelle medier til det at skrive en bog?

For mig er det at skrive en roman og det at skrive et manuskript til en film eller dokumentar ikke så forskelligt. Hjertet i hver beskæftigelse er mundtlig historiefortælling. Da jeg var Executive Producer på Modern Marvels, bad jeg altid mine producere først skrive en god historie, og så senere bekymre sig om det visuelle. Hvis historien var stærk nok, fandt vi altid en måde at støtte det på visuelt. Samtidig er jeg en meget visuel person. Jeg mener The Crystal Point of the MOG POGs ligner en film meget i billeder og struktur.

Vores helt elsker Discovery Channel, og sin bue og pil. Hvilken levende person er han baseret på, om nogen?

Lew, min helt, kom bare ind i mit hovede og begyndte at tale til mig. Nogle gange, mens jeg skrev, sagde jeg faktisk “Lew, tal til mig". Han er ikke holdt op med at tale, mens jeg finpudser den anden bog og hopper ud i den tredje. Lew er lidt mig, lidt det barn jeg gerne ville have været. Min far døde da jeg var tre, så min bedstefar fik en stor indflydelse på mit liv. Som Lew var min livret som barn grillet oste-sandwich med dild-pickles. En del af mig er blevet ved at være en elleve år gammel dreng, også som Lew. Jeg valgte bue og pil som hans våben, fordi de har en mytisk, arketypisk betydning.

Hvis børn har læst din bog, før og/eller efter udgivelse, hvordan var deres reaktioner?

Jeg skrev The Crystal Point til et bredt publikum. Men jeg skrev det specielt til 8-12-årige, specielt drenge. Jeg vil gerne overtale drenge til at læse. Nogle otte- til fjorten-årige drenge læste den før udgivelse. De elskede den alle sammen. De kunne ikke lægge den fra sig. En af mine producer-venner fortalte mig, at hendes unge fætre og kusiner faktisk kæmpede om den ene kopi, de havde. Jeg ville gerne skrive en bog, der hurtigt tog fat i dig og ikke gav slip. The Crystal Point er næsten non-stop action. Nedenfor er et email, jeg modtog fra en fjortenårig søn af en anden ven.

Wauw … Hvordan skal jeg sige det her. Bogen var fin, og jeg kunne ikke holde op med at læse den. Jeg gik næsten glip af aftensmad, så langt var jeg inde i den, og jeg endte med at læse den færdig på en aften. Det var faktisk kreativiteten, der var vigtigst for bogen, og jeg syntes hele ideen var cool, og ikke som nogen anden bog, jeg har læst før. Jeg synes du virkelig klarer at tale udfra en elleveårig drengs synspunkt, og det gjorde det meget lettere at identificere sig med den. Jeg synes også karakterernes personligheder var perfekte, dels fordi jeg kan relatere til dem, dels fordi jeg syntes de passede fint til rollen. Jeg synes det eneste problem er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal klare ventetiden før du skriver bog nr. to. Som sagt, jeg venter spændt på den næste bog, hvis der bliver en, og jeg håber den her bog snart bliver udgivet, fordi jeg tror det er noget mange unger vil synes godt om.

-Adam J

Skriver du fantasy, fordi du elsker fantasy? Og blev du overrasket over, at du havnede der? Skriver du måske science fiction eller en krimi næste gang?

Lige siden jeg læste Ringenes Herre trilogien, for fire årtier siden, har jeg elsket fantasy. Efter at have arbejdet med ikke-fiktions-fjernsyn i tredive år, og brugt meget af den tid på at pudse på andre forfatteres arbejde, var jeg klar til at tage mine kritiske briller af og lade min hjerne gå amok. At skrive The Crystal Point var en oplevelse, der fyldte mig op og var behagelig. Jeg har også elsket science fiction i mindst fire årtier. Som syttenårig læste jeg Aldous Huxleys Fagre nye verden. Den bog ændrede mit liv. Jeg har læst meget af Arthur C. Clarke og Michael Crichton. Jeg kan lide dem begge pga det stærke videnskabelige fundament, deres bøger har. Crichton er måske ikke verdens bedste stilist, men han kunne skrive en betagende og filmisk roman. Jeg har flere ideer til science fiction romaner. Jeg synes de ideer er ubehagelige, fordi de udfordrer hvad det er at være et menneske. Se hvad vi har gjort ved hunde gennem selektiv avl. Hvad sker der, hvis vi virkelig begynder at rode med menneskets gener?

Hvorfor udgav du din bog på Kindle?

På Kindle kan en forfatter udgive hvad han eller hun vil, når han eller hun vil. Traditionel forlags-virksomhed er megen venten og mange forhindringer. Jeg har talt med andre fantasy-forfattere, der skriver op til fire kladder for forlag, og stadig ikke bliver antaget. Jeg har levet med noter fra netvorks-ledere i tredive år. Nogle gange er de en hjælp. Ofte er de en hindring. Jeg ville ikke udsætte The Crystal Point for en redaktørs luner. I stedet søgte jeg redaktionel rådgivning fra en ven, der er en succesfuld manuskriptforfatter. Hun hjalp mig virkelig meget, men var altid klar til at godtage min vision om historien. Selvfølgelig er prisen for denne frihed, at forfatteren skal skabe opmærksomhed om sin bog. Store forlag ved hvordan man skal pushe en bog. Kindle-forfattere må prøve at gøre det selv, på et budget der har en brøkdel af størrelsen.

Skabt: 18. maj, 2011 - Sidst ndret: 18. maj, 2011 - Kommentarer (0)