« At skrive det fremmede Star Trek »

Fanniske finner

Tags: Conrep Finncon Imagicon2 Science fiction

Hvorfor vi ikke er fragmenterede? Nej, I har vendt spørgsmålet om. Hvorfor er I så fragmenterede?

Finsk fan

Der er naturligvis nogle dele af en stor con som Imagicon 2, der ikke lige lader sig putte i en kategori. Denne gang var det en meget interessant snak om den meget succesfulde fandom i Finland, plus et par andre detaljer.

(Og hvorfor var det lige, at jeg var den eneste dansker på con'en, men der var masser af finner?)

Sidst der blev afholdt Finncon, kom der 10.000 gæster! Hvad gjorde de, og kan vi lære noget af det? Tja. Man kan jo i hvert fald høre, hvad de har gjort, og så stjæle hvad der lader sig stjæle.

Con'en er primært fokuseret på bøger, men har lidt af alting. Der er lidt om rollespil, lidt om animé, alle former for fantastik, noget om TV osv. -- også selvom nogle af disse emner også har deres egen con. Af ukendte årsager er finsk fandom (fansk findom?) ikke fragmenteret, måske fordi den er opstået uden at kende til den model, der blev brugt i andre lande. Således kan trekkies godt gå til bog-paneler og omvendt.

Finncon er både fandom og marketing. Der er gratis adgang, og der er masser af stof for nye fans. Dette opnås bl.a. ved at 1/3 af financieringen ikke kommer fra billetindtægter, men offentlige fonde (der godt kan lide at give noget til gratis arrangementer, der har et bredt publikum). Og jo, det tog 10 års stædig søgen, før der begyndte at komme penge fra denne kilde, men nu er der til gengæld noget hvert år.

Con'en er i sommerferien, så folk har tid til at arrangere den, man kan leje lokaler på universitetet billigt osv.

Con'en nyder godt af forbindelser. Con'en får god presse via kontakter til pressen, 1-sides-artikler i avisen, tv-omtale osv. Og når den bliver afholdt på et universitet, kan der være et naturvidenskabs-spor, som de studerende kan følge, skrive essay om, og få godskrevet som studier! Ligesom der kan være et sprog-spor.

Finncon skifter mellem 4 byer, der alle er lette at rejse til.

Fandom nyder også godt af, at der er mange adgangsveje. Nogle har fundet vej til almen fandom via Tolkien-society, der blev oprettet i 1992. Andre finder vej via de fanzines, der står på bibliotekerne. Atter andre finder vej via personligt at blive inviteret til et pub-møde, fx når de lige er startet på deres studier.

Ligesom fanzines i Finland mere er et samarbejde, end et udtryk for store egoer, er der også stort samarbejde om at afholde con fra år til år. Både formelt (et årligt møde) og uformelt er det nemt at komme til at tale med arrangørerne fra sidste år, høre hvad de gjorde, og lære af det.

Til næste Finncon håber man på 2000 gæster.

Se det ville jo ikke gøre noget, hvis man kunne lære af den model!

(Per Chr. Jørgensen skæver nervøst til Jukka Halme fra Finland.)

Skabt: 27. januar, 2010 - Sidst ændret: 27. januar, 2010 - Kommentarer (2)