« I mørke er alle katte Turist udenfor sit eget hoved »

Distrikt IX

Tags: Anmeldelse Film Science fiction

Anmeldelse af District 9.

Skitse: Johannesburg har opsagt lejemålet for "rejerne", og nu skal Wikus ud og fortælle det i lejren. Og den lille klovn har med garanti kun fået jobbet, fordi hans svigerfar er magtfuld.

Er det science fiction? Aliens med samt deres habengut, bl.a. et kæmpe rumskib. Ret meget mere SF bliver det ikke.

Temaer:

  • Til at begynde med er filmen holdt som en fingeret dokumentar. Det går over et stykke inde i filmen, selvom der er tilbageslag undervejs.
  • Wikus starter som en tøsedreng, og ender som en action helt.
  • Wikus skal have modspil, så en af lejesoldaterne bliver udpeget til at være den symbolske skurk. Sådan skal det jo bare være.
  • Racisme. Naturligvis er der en god grund til, at de besøgende aliens skal kaldes rejer. Og naturligvis er der en god grund til, at de skal bo i lejre. I øvrigt: er der andre end mig, der ser en parallel til Alien nation?
  • Kapitalisme. Hvad er vigtigst: menneskeliv eller penge? Og hvis der endog kan tjenes penge på noget så lækkert som våben, så er svaret da endnu mere trivielt.
  • Og nu jeg fik sagt våben: stort bum. Faktisk er det fascinerende, den måde de fremmede våben virker på: de er utvivlsomt kraftige, men springer det materielle mellemled over. Der skal ikke kugler til, for at folk bliver blæst gennem vægge, eller eksploderer som balloner.
  • Besøgende aliens, der på mystisk vis kan smitte mennesker, så de også bliver underlige. Hm, er der andre end mig, der ser ligheden med Cloverfield?
  • I det her miljø er det helt naturligt, at mennesker kan tale både engelsk, hollandsk, nigeriansk og alien.

Er det godt? Hvorfor kan brændstof også gøre mennesker underlige? Noget af et mirakel-stof! -- Jeg køber at Wikus har en indre action helt, der endelig får lov at komme ud. -- Det var lidt distraherende, at filmen holdt op med at være dokumentarisk i stilen. I lidt for lang tid blev jeg ved med at tænke: hvor var kameraet i den her situation? -- Overordnet set er det her en film, der tiltrak sig min opmærksomhed, fordi den konsekvent har fået gode anmeldelser. Og jeg har ikke tænkt mig, at sige dem imod.

Skabt: 4. september, 2009 - Sidst ændret: 4. september, 2009 - Kommentarer (3)