« Ærefrygtsdogmet En dansker i Ægypten »

Godgørenhed på flaske

Tags: Agatha Christie Anmeldelse Bog Science fiction

Anmeldelse af Passager til Frankfurt af Agatha Crhistie.

Skitse: Sir Stafford Nye er med fly på vej til London via Genève, men pga. tåge bliver flyet omdirigeret til Frankfurt. Nye indstiller sig på en kedelig mellemlanding, indtil han bliver kontaktet af en spændende kvinde. Hun beder ham redde hendes liv.

Er det science fiction? Jeg var meget langt henne i bogen, da jeg til min store overraskelse konstaterede: ja. Et bærende tema i bogen er ønsket om at Redde Verden. Nye er på englenes side, og vil grundlæggende Redde Verden ved at bevare status quo. På den anden side har vi fascister, nazister, anarkister, revolutionære og andet godtfolk, der har deres egne idéer. Revolutionen når at bryde ud, og rive bl.a. Cuba, Argentina, Brasilien og Peru med sig. Men hjælpen er nær. Projekt B er ved at finde ud af hvordan man kan fremstille noget, der virker lidt ligesom tåregas (der får folk til at græde mod deres vilje) eller det hvide snit (der på anden vis ændrer deres karakter). Men for Projekt B er målet at finde et middel til at gøre folk godgørende (benevolent). Hvis de revolutionære kommer rendende, så kan man hælde noget B i hovedet på dem, så bliver de stille.

Temaer: Udover det allerede skitserede er der en kærlighedshistorie. Nye og den spændende kvinde bliver gift lige efter bogens slutning.

Er det godt? Hm. Sine steder syntes jeg godt nok det var lidt kedeligt. Når Christie er god, er hun kendetegnet ved fine psykologiske portrætter, og den spænding der er i, at detektiven og morderen kender hinanden. Men her er "morderen" erstattet af en abstrakt fyr, der vil have verdensherredømmet. Omend vi møder ham, er det ikke specielt længe. Og så tager bogen altså en overraskende vending til sidst. Det kan godt være jeg ovenfor får det til at lyde som om, Projekt B falder helt naturligt ind i temaet. Men jeg blev altså lidt overrasket over, at vi pludselig skulle den vej. Så. Tja. SF-kompletister bør selvfølgelig læse den. Og så kan vi andre fundere over, om det nu også er så godt, at man sådan kan påtvinge folk godgørenhed. (Og tror revolutionære ikke, at de også er godgørende?)

Skabt: 13. april, 2009 - Sidst ændret: 26. maj, 2012 - Kommentarer (0)