« Science fiction = fremtiden? Godgørenhed på flaske »

Ærefrygtsdogmet

Tags: Anmeldelse Bog Naomi Klein Politik

Anmeldelse af Chokdoktrinen af Naomi Klein.

Skitse: Økonomen Milton Friedman underviste i Chicago, i en ny slags økonomi: at man bør omforme samfundet, med mere privatisering, mere frihandel, og mindre sociale udgifter. Og hvis chancen er der, når samfundet er i chok (fx efter en krig eller naturkatastrofe), så grib den.

Temaer: Udover at vi hører lidt om tilsvarende chok indenfor en anden videnskab (nemlig elektrochok) hører vi mere om hvordan chokdoktrinen har påvirket Chile, Argentina, Amnesty International, Storbrittanien, Bolivia, Argentina igen, Polen, Kina, Sydafrika, Rusland, Asien, USA, Irak, Sri Lanka og New Orleans.

Er det godt? Hm. Ja, det er et svært spørgsmål. På den ene side indeholder bogen en masse værdifuld viden. På den anden side er den vredet. Som om det ikke er slemt nok hvad der er sket, så påhæftes negative ord som "indoktrinering", "ortodoksi", "snæversynet" og "imperialisme". Og selvom det vist ikke siges lige ud, så antydes det, at "Chicagodrengene" er en konspiration. I sin natur er det også et tungt emne, og jeg holdt lange pauser i læsningen, for at genvinde mit gode humør. Der er et optimistisk kapitel til sidst -- det ville jeg nok foretrække var blevet spredt ud i hele bogen. Nå ja, og så er der lidt problemer med oversættelsen hist og her.

Skabt: 6. april, 2009 - Sidst ændret: 6. april, 2009 - Kommentarer (0)