« En krigsskib bliver taget ud af mølposen En smuk reklame »

Belle skrig

Tags: Anmeldelse Bog Børn og unge Mogens Wenzel Andreasen Science fiction

Anmeldelse af Belles krig af Mogens Wenzel Andreasen.

Skitse: 16-årige Belle har et mål. Der skal ske noget i København. (Et København, der har en kuppel over sig, pga. forureningen udenfor.) Så hun leder stærke Adam og kloge Claes frem mod -- noget. Men det er ikke så lige til, fordi der er så mange bevæbnede vagter, der ikke har nogle skrupler, når det drejer sig om at skyde dumme teenagere. Og så er der Hentel, der har lugtet lunten.

Er det science fiction? Belles oprør kunne have antaget rigtig mange former, og stadig have været den samme historie, uden kupler og våben osv. Men baggrunden er med til at styrke historien. Et oprør virker mere relevant, når man reelt kan blive slået ihjel, hvis man laver et fejltrin.

Temaer: Belle er en hård leder. Som bl.a. er oppe imod drengenes hormoner: de vil have hende. Om de så skal voldtage hende. (Hvilket bare er ét eksempel på den vold, der dukker op hist og her i bogen.) -- Samfundet er mekaniseret, med høj arbejdsløshed til følge. Og eftersom det kun er de rige der får uddannelse, er der rigtig mange, der går rundt og keder sig. (Forøvrigt: pudsigt, at MWA kan forestille sig et fuldt mekaniseret samfund, men tror at der stadig vil være flaskedrenge.)

Er det godt? Hm. Hvorfor går de intelligente fattige ikke på biblioteket og uddanner sig? Og bruger alle de penge, de har adgang til, til at skabe noget mening? Hm. Derudover synes jeg sproget og karaktererne er lidt kluntede en gang imellem.

Note: jeg tog fat i den her bog, fordi jeg troede jeg havde læst den for 20 år siden, og godt kunne lide den. Men jeg må have husket forkert, for jeg kan slet ikke genkende den. Nå ja. Sådan går det jo engang imellem.

Skabt: 27. januar, 2009 - Sidst ændret: 27. januar, 2009 - Kommentarer (0)