« Det er en wonderful julefilm The more things change ... »

Mand, kvinde, tid, problem

Tags: Anmeldelse Brian W. Aldiss Novelle Science fiction Tidsrejser

Anmeldelse af "Man in his time" (gratis) af Brian Aldiss, læst i 4 tidsrejser. Fordi Stig W. Jørgensen mindede mig om hvad den hedder.

Skitse: Efter en rejse ud i rummet kommer Jack hjem til Janet. Men der er noget galt. Tilsyneladende er hans sanseapparat 3,5 minut inde i fremtiden, så han svarer på spørgsmål før de bliver stillet osv.

Er det science fiction? Novellen handler stort set ikke om andet end Jacks tidsproblem, så ja.

Temaer: Tidsproblemet gør, at der opstår en afstand mellem Jack og Janet. Og afstanden bliver større og større, og til sidst uoverstigelig.

Er det godt? Hele den videnskabelige side af sagen huer mig ikke. Præcis hvad slags tidsproblem er det Jack har? Kan han være to steder samtidig? Og kan har høre sig selv tale to gange - én gang udefra, og én gang indefra? Hvorfor skal det være så svært at opstille nogle regler, der gør kommunikation mulig? Og hvordan kan det være, han kan krydse en græsplæne, hvis han ikke kan se den? Nej, det her knirker. Til gengæld virker hele det med afstanden mellem mand og kone fint. Og tidsproblemet er så sært, at jeg har husket det i årevis, uden at kunne huske hvad novellen eller forfatteren hed.

Skabt: 28. december, 2008 - Sidst ændret: 28. december, 2008 - Kommentarer (0)