« Stjerne rejsende - nej, galakse missionærer 2. Balance er hellig »

Det sidste snit

Tags: Anmeldelse Film Science fiction

Anmeldelse af filmen The final cut.

Skitse: Alan Hakman lader som barn et andet barn dø, i stedet for at hjælpe. Oplevelsen præger ham i den grad, at han får et meget specielt job. Vi er i en verden, hvor 1 ud af 20 har et hjerne-implantat der gør, at alt hvad de hører og ser bliver optaget. Nogle vælger at lade dette materiale blive klippet sammen som en film, de efterladte kan se - en ekstra forstærket version af en præst, der prøver at sige "vi kommer til at savne NN". Alan klipper den slags film.

Er det science fiction? Hjerne-implantatet, og hvad det gør ved karaktererne og samfundet som sådan spiller en central rolle, derfor ja.

Temaer:
Filmen rejser en masse spørgsmål. Er det optagede materiale nøjagtigt? Er det okay at klippe en smuk film ud af et grimt liv - eller er det manipulering? Vil en film af et liv blive nøjagtig? Er vores minder mere nøjagtige? Er det overtrædelse af privatlivets grænser, at man kan blive optaget af en andens implantat? Findes der nogen etik, der kan bære implantatet, og hvordan dets optagelser bliver brugt?
Et andet stærkt tema er Alan, og hvordan han bliver drevet af sin skyldfølelse.
Og så synes jeg et meget fint tema er, at i denne alternative verden er tingene på nogle måder lidt gammeldags. Fx er bærbare lavet af træ.

Er det godt? Jeg blev meget positivt overrasket. Specielt eftersom det er et totalt tilfælde, jeg er faldet over filmen. En meget atypisk SF-film, og meget tankevækkende. - Jeg faldt over den på tilbud. Så hvis du ikke har set den endnu: ud og køb den!

Skabt: 25. oktober, 2008 - Sidst ændret: 25. oktober, 2008 - Kommentarer (0)