« Tro på Starbuck! Det sidste snit »

Stjerne rejsende - nej, galakse missionærer

Tags: Anmeldelse Film Science fiction Star Trek

Anmeldelse af filmen Galaxy Quest.

Skitse: Der var en gang en SF-TV-serie. Men nu eksisterer den kun som genudsendelser og fan-cons. For de involverede skuespillere er livet ikke så sjovt, som det har været.

Er det science fiction? Pludselig kommer der et rumskib, en fremmed art (nej, to!), og andet godt. Så: ja.

Temaer: For dem der ikke har gættet det endnu: nogen har kigget længe (og kærligt) på fænomenet Star Trek, for at lave denne film. Jeg orker ikke at lave en liste over alle de måder, det skinner igennem på. Men det er fx kært, at Galaxy Quest har sin egen form for technobabble, fx "appearance generator" og "digitizer". I det lys har vi fat i mega-fans - både her på Jorden, og i form af den ene fremmede art (thermianere). Og de her fans har en udvikling: de er med til at sørge for, de gode vinder, og bliver selv lidt voksne under processen. * Vi ser fiktionen blive virkelighed. Og vi ser folk-der-spiller-helte blive helte.

Er det godt? Oh yes! Trekkies vil have meget at grine af her, og historien er utroligt godt skruet sammen. Nogle personlige favoritter: Skuespillerne har hver deres proces, hvor de opdager at fiktionen er virkelig, og jeg synes det er specielt smukt første gang vi ser den proces, fordi den involverede har tømmermænd, og derfor er meget langsom i opfattelsen. * Chen er god, fordi han er så tilbagelænet. Personligt tror jeg, han er høj på et eller andet - hvordan kunne han ellers tage disse utrolige oplevelser så roligt? * Og så fik jeg pludselig øje på en mulig omfortolkning af det hele. Hvad nu hvis det hele er en kollektiv drøm? Hvad nu hvis alt, fra skuespillerne forlod con'en den ene dag, til de kom tilbage den næste, var en drøm, effekter, og alt sådan noget? Jeg tror ikke det holder - men det er spændende at se filmen i det lys. Og applaudere effekten, at skuespillerne kommer ind på scenen, og så for effektens skyld skyder en skurk, så publikum rigtigt kan juble.

Skabt: 24. oktober, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (3)