« Postnummertabellen Tro pÃ¥ Starbuck! »

Da Jorden fortsatte med at dreje

Tags: Anmeldelse Harry Bates Novelle Science fiction

Anmeldelse af "Farewell to the master", 1940, Harry Bates, læst i The Day the Earth Stood Still & Other SF Classics.

Skitse: Cliff er en initiativrig foto-journalist, der studerer den nu afdøde Klaatu og robotten Gnut - sidstnævnte er udstillet. Og Cliff opdager, at Gnut i al hemmelighed flytter på sig.

Er det science fiction? Fokus er på Gnut, en avanceret robot, vi ikke har mage til i vores nutid. Derfor ja.

Temaer: Der er selvfølgelig fokus på Gnut, Klaatu og deres rum-tids-skib, der bare dukkede op for 3 måneder sider. Klaatu døde, fordi han mødte bange mennesker. Samme bange mennesker gjorde deres bedste for at slukke Gnut. Og skibet er også uskadeligt, da vi ikke kan komme ind i det. Imidlertid er dette ikke den fulde sandhed om Gnut, Klaatu og skibet. * Jorden har selv nået et stade, hvor vi har rumskibe og robotter - men ikke så avancerede som gæsternes. * Mennesker er bange, og kan hurtigt finde på at bruge deres våben. Gnut og Klaatu er på den anden side stærke, og ædle og følsomme. * Det glipper lidt for mig, at Gnut begynder at rende rundt, og kun Cliff undersøger det nærmere. Og der er også nogle steder, hvor novellen virker langtrukken på mig, i stedet for stemningsskabende.

Er det godt? Hm. Der er nogle interessante elementer (rolige besøgende, nervøse mennesker; den overraskende slutning). Men i det store og hele synes jeg ikke, der er så meget at komme efter.

Og så lige det der med filmen. Jorden står ikke stille i denne version. Der er ikke nogen kvinde, der skal rende ærinder for Klaatu (Klaatu dør ca. 5 sekunder efter sin ankomst til Jorden). Der er heller ikke nogen biljagter. Men på andre punkter rammer filmen plet ift. novellen. Det bliver spændende at se hvordan den nye film bliver - om den primært tager udgangspunkt i novellen, eller mest lægger sig op af den første filmatisering.

Skabt: 22. oktober, 2008 - Sidst ændret: 22. oktober, 2008 - Kommentarer (0)