« Saturn attacks Alpha rimer på Ralpha »

Byen

Tags: Anmeldelse Bog Børn og unge John Christopher Science fiction

Anmeldelse af Dødens by af John Christopher. Jeg har tidligere anmeldt bind 1 i samme serie, De hvide bjerge.

Skitse: Will fra den første bog er i de hvide bjerge, omgivet af sne, og sammen med venner, både fra den første bog og nye. Julius er leder, og Johann er træner, og planen er, at Will er en af dem, der skal deltage i og vinde en sportskamp, så han komme ind i en By - ind og se nærmere på Tripederne. På længere sigt er dette et led i planen at bringe Tripederne til fald. Men i første omgang skal Will vælges til overhovedet at deltage i sportskampene.

Er det science fiction? Hvor det fremmede i første bog var de der hjelme, er denne bog præget af studiet af Tripederne selv - eller Herrerne, som de kalder sig. Og der bliver lagt meget vægt på, at Herrerne er meget anderledes.

Temaer: Vi får rimeligt tidligt at vide (med en klaphammer af tilpas stor størrelse), at Will er "utålmodig, ofte tankeløs og farer tit på uden at tænke nok over, hvad det næste kan blive" (s. 20). Så et af temaerne bliver at se hvordan dette udarter sig i virkeligheden, og hvordan han med passende mellemrum kan bringe missionen i fare. I sidste ende kan han kun klare sig, fordi han får hjælp fra sine venner. Og så får vi en handling, der er en kæde af begivenheder: udvælgelsen til at deltage i sportskampene, forsøget på at vinde dem, rejsen til Byen, studiet af Byen, og til sidst forsøget på at flygte fra Byen. Vi får et hint af, at det der med hjelmene er et udslag af, at Herrerne er gode til "forståelse og kontrol af tænkning" (s. 140). Og får i lange baner at vide, at Herrerne er slimede, ækle, og i øvrigt på enhver måde umenneskelige. Et lidt bekymrende indslag er, da Will er med til at stjæle en båd fra en eneboer, der derved bliver hjælpeløs. Formålet helliger alle midler? Endelig er der nogle af de samme temaer som fra første bog, bl.a. påmindelser om, at fortiden var helt anderledes end nutiden.

Er det godt? Det fangede mig ikke helt så meget som første bog. Neddykningen i hvor mange arme og ben Herrerne har osv. osv. blev lidt opremsende til tider.

Skabt: 11. oktober, 2008 - Sidst ændret: 11. oktober, 2008 - Kommentarer (0)