« Årsag og videnskab SF 2007 fanzine »

Tjen ikke penge på dine dino'er

Tags: Anmeldelse Biologi Film Science fiction

Anmeldelse af Jurassic Park, 1993.

Skitse: Nogen synes det er en rigtig god idé at lave Legoland, bare med dinosaurer i stedet for legoklodser. Og så bliver vi efterhånden præsenteret for:

  • en sagfører, der egentlig er der for at checke sikkerheden i parken, men er meget optaget af penge
  • en rigmand, der til gengæld er optaget af at bygge noget, der er sjovere at lege med end en modeljernbane
  • to lidenskabelige videnskabsmænd, der dog har hovedet rigtigt skruet på og begge ben på jorden
  • en edb-nørd, der gerne vil tjene penge
  • en kaos-teoretiker, der går rundt og siger "enden er nær" (mens han ser sexet ud)
  • og en jæger

Vi spilder ikke tiden, men tager straks ud og ser dyrene, og videnskabsmændene er tilpas overvældede.

Er det science fiction? Eftersom jeg ikke kan huske at have set en levende dinosaur løs i gaderne fornylig, må svaret vel være ja. Men af en eller anden grund opfatter jeg ikke "det kunne ske i morgen" som rigtig SF. Og eftersom konceptet er noget i retning af "nogen har bygget en dinosaur i al hemmelighed", så er vi ude i noget "det kunne ske i morgen" agtigt.

Temaer: Lad mig få det banale af vejen først. Hvis man bare tænker på at tjene penge, bliver man spist af en dinosaur. Hvis man er god og rar, og ikke mindst ydmyg overfor den vældige kraft naturen har, har man en noget bedre chance for at overleve. * Kaos-teoretikeren gentager for alle, der gider høre det, at livet ikke kan begrænses - man kan ikke reducere noget så fantastisk som en dino til forlystelse nr. 3. Man kan ikke kontrollere livet. * En ikke uvæsentlig del er det visuelle. Både special effects, og velovervejede billeder. Vandglasset, hvor vandet står og dirrer lidt, gik jo hen og blev en klassiker fra dag 1. * Og oveni er det hele både genialt og sjovt skruet sammen.

Er det godt? Oh yes. Udover at der er et budskab (lad være med at prøve at tjene penge på noget natur, du ikke kan styre - alt vil gå galt), er det som sagt godt skruet sammen. Men det er jeg vist ikke den første, der har sagt.

Skabt: 8. oktober, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (0)