« Hvad får man, hvis man krydser en drage? Tjen ikke penge på dine dino'er »

Årsag og videnskab

Tags: Anmeldelse Benjamin Rosenbaum Filosofi Novelle Science fiction

Anmeldelse af 'Biographical Notes to “A Discourse on the Nature of Causality, with Air-planes”' (gratis), Benjamin Rosenbaum. Læst i The Ant King and Other Stories (gratis).

Skitse: I denne alternative verden var det ikke vestlig videnskab, der sejrede, men østlig filosofi. Og hovedpersonen skriver ikke science fiction, men plausible-fables:

On my return from PlausFab-Wisconsin (a delightful festival of art and inquiry, that styles itself “the World’s Only Gynarchist Plausible- Fable Assembly”) ...

Er det science fiction? Forskubbelsen i filosofi giver et helt andet syn på verden, og novellen er i høj grad et studie af dette verdenssyn. Så ja.

Temaer: Udover studiet af en anden måde at konstruere historier på (på en eller anden måde bliver Demokrit rodet ind i det), gemmer der sig også en action-historie her. Men selv den bliver betragtet lidt udefra: er det her virkelighed, eller en dårlig pulp-novelle?

Er det godt? Jeg blev lidt forelsket i det, ja. Og skal lige hen og have læst mere om Demokrit.

Opdatering: 1) Jeg tror pulp-kendere vil kunne se noget festligt i den her historie. 2) Jeg blev så optaget af den, at jeg lavede et remix af den.

Skabt: 7. oktober, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (0)