« Kan man købe benzin i rummet? Bundet til en battlestar »

Hvad er meningen med havet?

Tags: Anmeldelse Bog Erwin Neutzsky-Wullf Filosofi Science fiction

Anmeldelse af Havet, Erwin Neutzsky-Wullf. Udgivet 1978, genudgivet 1996.

Skitse: Et rumskib har krydset 22 lysår fra Jorden til en anden planet.

Er det science fiction? Rumrejsen, og det deraf følgende møde med en anden civilation bærer så meget af bogen at ja, det er SF.

Temaer: To spørgsmål trænger sig meget på: hvad er meningen med livet, og hvad er det der med havet? Spørgsmålene bliver stillet flere gange, og besvaret på forskellig møde løbende.

Formen trænger sig også meget på. I 1. bog er 1. og 2. kapitel en krydsning mellem bibelen og en historiebog. Den stil vender tilbage i 2. bog, 2. og 3. kapitel. Og samme bog, 6. og 7. kapitel er beskrivelsen af, hvad der kunne være et langt lsd-trip.

Et andet element af formen er sproget. Menneskene i bogen taler engelsk i virkeligheden, omend de fleste af ordene er oversat til dansk. Og den anden civilations medlemmer taler tilsvarende sit eget sprog.

Der er pænt mange, der dør undervejs. Den eneste gang, det rigtig rørte mig var, da en atombombe var undervejs, og der blev gjort et forsøg på at stoppe den. Ellers var der ikke rigtig nogen af personerne, der kravlede ind under min hud.

Og dermed er vi fremme ved: Er det godt? I betragtning af, at meningen med livet er et spørgsmål der også optager mig, og jeg fornemmer, at der er guldkorn ved at læse bogen igen - så orker jeg det ikke. Formen gør det svært for mig at bide mig fast i bogen. Der er alt for mange mennesker til at jeg rigtig kan lære nogen af dem at kende (eller sådan føles det i hvert fald). Så nej, jeg ser ikke det her som en bog jeg vil anbefale til andre, eller bruge som basis for at læse flere bøger i forfatterskabet. Men endnu en gang har jeg fået udvidet min horisont ved at læse en bog, jeg ellers ikke lige ville være faldet over.

Skabt: 3. oktober, 2008 - Sidst ændret: 3. oktober, 2008 - Kommentarer (0)