« Battlestar Galactica - tror du på dem? Hvorfor rejser de her så i tiden? »

Den lykkelige svale

Tags: Jonathan Lethem Kærlighed Novelle Science fiction

En dag stoppede en svale for at hvile sig på et tag. Hans venner var fløjet til Baja seks uger tidligere, men han var blevet tilbage, fordi han var forelsket i en papirflyver. "Hun er elegant, ligevægtig, og klar over sit formål," sagde svalen til sig selv. "Det er ikke vigtigt, at hun ikke forstår mine vittigheder eller ikke kan lide krydret mad."
Og svalen var lykkelig, så længe som han kunne undgå at se hendes fejl. Men efterhånden som dagene blev koldere, længtes svalen efter at flyve sydpå, og papirflyveren nægtede at flyve med ham. Hun ville kun flyve med vinden, og svalen blev jaloux og gnaven.
Og han tog stadig ikke afsted, men skælvede og surmulede og pudsede sig for at få opmærksomhed. Som vinterstormene tog til, var papirflyveren oftere ude med vinden, og til sidst blev svalens sårede følelser til bitterhed, og han så kun hendes svagheder. "Hun er urimeligt ensporet, ufleksibel. I stedet for bløde kurver har hun vinkler, hjørner. Og hun elsker kun styrke. Hendes billede af den arketypiske mand undertrykker mig. Vinden kan beholde hende." Og svalen påbegyndte endelig sin tur til Baja.

Ovenstående er et lille klip fra "The happy prince," Jonathan Lethem, trykt i Crank! og genoptrykt i The best of Crank!. Løftet ud af sin sammenhæng, fordi dette klip så nemt lod sig løfte.

Og fordi jeg synes det er morsomt. Som jeg ser det, har papirflyveren jo ikke sagt et ord - hun flyver bare. Men svalen fortolker papirflyverens flyvning på forskellig måde til forskellig tid - og pludselig er vi ude i diskussioner af "sådan var du ikke i starten" typen. Virkelig godt ramt.

(Novellen er mærkelig. Det er forfatterens hjemmeside også. Så hvis du har smag for den slags, er forfatteren, novellen og bogen måske noget for dig.)

Skabt: 17. september, 2008 - Sidst ændret: 17. september, 2008 - Kommentarer (0)