Interessante foredrag Lyden af deres vinger (IV 4)

Er det nu også givet?

Tags: Anmeldelse Filosofi Nancy Kress Novelle Science fiction

Anmeldelse af Shiva in Shadow, Nancy Kress, læst i The mammoth book of best new SF 18 fra 2005.

Skitse: Ajit, Kane og Tirzah er langt borte fra jorden, for at undersøge hvad der foregår i galaksens centrum. Ajit og Kane er geniale videnskabsmænd, Tirzah er missionens kaptajn, og har samtidig til opgave at sørge for, at Ajit og Kane ikke river hovederne af hinanden. Men pyt med det - det vigtige er, at missionen skal løses ved at alle tre eksisterer i to versioner. Den ene version, den oprindelige, holder sig på afstand, og den anden version, en kopi, downloadet i en computer, fortsætter ind i centrum, hvor der er masser af stråling og den slags.

Er det science fiction? Eftersom det her med, at de tre hovedpersoner eksisterer i to versioner, fylder så meget i novellen, og vi ikke kan gøre den slags i vores nuværende virkelighed, ja, bestemt.

Er det godt? Bestemt også. Vi får lejlighed til at se, om forholdene mellem de tre personer udvikler sig på samme måde i de to forskellige versioner. Og får dermed lejlighed til at stille et meget filosofisk spørgsmål. Er det givet på forhånd, at hende, der bliver min nære veninde, skal blive det, eller kan man forestille sig, det ikke ville være sket? Og omvendt, hvis ægteskabet ender i skilsmisse, ville det så uvægerligt være gået sådan? Eller er der en vis grad af tilfælde, held eller hvad man nu vil kalde det? (Jeg kan ikke lige finde nogle gode links til andre steder, hvor man diskuterer den slags. Sig gerne til, hvis du kender et.)

Skabt: 13. august, 2008 - Sidst ndret: 13. august, 2008 - Kommentarer (0)