The road is long Darwins engle

Kunstig filosofi

Tags: Anmeldelse Computere Filosofi Novelle Science fiction Tony Ballantyne

Anmeldelse af "Aristotle OS" af Tony Ballantine. Trykt i "Year's best SF 13" fra i år.

Denne novelle har nogle fine filosofiske tanker. Lad mig demonstrere med 3 citater.

Platon sagde, at mennesker oplevede verden som folk, der sidder i en hule, og iagttager skyggerne af virkeligheden, der danser på væggen foran dem.

Aristoteles troede, at Platon tog fejl. Virkelighed var ikke noget, der eksisterede "bagved" os og kun kunne ses som skygger; det var ikke noget, der kun kunne eksistere som model i vores fornuft. Aristoteles mente, at virkeligheden var det, vi opfattede gennem vores sanser.

Kant byggede på Artistoteles' materialisme. Han skelnede mellem tingen i sig selv, og hvordan en observatør ser den. Han sagde, at vi kun oplever verden gennem de former, tid og kausalitet antager.

(Hvis nogen ser, jeg har oversat noget forkert, så sig gerne til.)

Jeg synes jo det er fint man kan skrive en novelle, der trækker på både Platon, Aristoteles og Kant. Og har da selv fået lidt at tænke over, mht. filosofi.

Grundlaget i novellen er derudover: hvad sker der hvis man fx skaber et operativsystem (et OS) på Aristoteles' måde at tænke på? Og det kommer der nogle skægge resultater ud af. Så hvis du synes filosofi og computere er sjove, vil du nok også kunne lide denne novelle.

Skabt: 9. juli, 2008 - Sidst ndret: 9. juli, 2008 - Kommentarer (0)