« Påklistrede grene - the weblog Visdom har rødder »

0. Man skal ikke save den gren over man selv sidder på [1]

Tags: Påklistrede grene


             Læs mere om "Påklistrede grene" som bog

"Hvorfra ved I, at jeres søster ikke taler sandt?" spurgte han.

"Årh, det er da ..." begyndte Susan og stoppede så. Enhver kunne se på den gamle mands ansigt, at han havde ment sit spørgsmål helt alvorligt. Så Susan tog sig sammen og sagde: "Edmund sagde jo, at de kun havde ladet, som om det var rigtigt."

"Ja," sagde professoren, "det bør man ganske rigtigt tage med i betragtning; tage nøje med i betragtning. Men sig mig - hvis I vil undskylde mig, at jeg stiller dette spørgsmål - hvem af jeres to søskende er efter jeres mening den mest pålidelige? Jeg mener - hvem af dem plejer at holde sig mest til sandheden?"

"Ja, det er netop det, der er så underligt ved det," sagde Peter. "Indtil nu ville jeg bestemt have sagt, at det var Lucy." [...]

"Logik!" sagde professoren, halvvejs henvendt til sig selv. "Hvorfor underviser man ikke i logik i skolerne? Der er kun tre muligheder. Enten lyver jeres søster eller også er hun gal eller også taler hun sandt. I ved, at hun ikke plejer at lyve, og det er tydeligt nok, at hun ikke er gal. Medmindre der dukker nyt bevismateriale op, må vi altså foreløbig gå ud fra, at hun taler sandt."

C.S. Lewis [2]


[1] Ordsprog
[2] Løven, heksen og garderobeskabet, 5. Tilbage på denne side af døren

Skabt: 23. september, 2008 - Sidst ændret: 23. september, 2008 - Kommentarer (0)