« De Nebula-nominerede noveller i 2016 Rum »

Cirklen

Tags: Anmeldelse Bog Fantasy Mats Strandberg Sara B. Elfgren

Anmeldelse af Cirklen, af Sara B. Elfgren og Mats Strandberg.

Skitse: Elias har møde med rektor, der er vred. Fordi han har røget en joint, er hans kæreste, Linnéa, også muggen. Så det er sådan set bare den perfekte slutning på en dum dag, at noget fjernstyrer hans krop til at begå selvmord.

Er det science fiction? Nej, det er sånænd fantasy/horror.

Temaer: Minoo har mareridt. Det har Vanessa også, og så kan hun vist blive usynlig og ubemærket. Anna-Karin er blevet mobbet rigtig meget og er lettet, når der ikke er nogen, der lægger mærke til hende. Rebecka kan noget, ligesom Anna-Karin. Ida er utroligt populær, men ikke hos de her piger. 1. g er lige begyndt, og for et par af pigerne begynder noget andet med at finde Elias' lig.

Jeg roder lidt rundt i pigerne i starten. Fornemmelsen af, at det er indviklet at være 16 år, går til gengæld klart igennem. Det er helt bevægende til tider.

Da jeg får lidt mere styr på det, kan jeg sige, at Vanessas mor har en håbløs kæreste, men det har Vanessa vist også selv; at Anna-Karin er overvægtig og alt for vant til at være upopulær; at Minoo er den intelligente med de gode karakterer; at Linnéa har det noget svært med autoriteter; at Rebecka har en spiseforstyrrelse og et talent for at få folk til at arbejde sammen; og at Ida udover pletvis popularitet har en led side. POV skifter mellem pigerne. Dog ikke over til lede Ida.

Der sker ting og sager, og kun langsomt bliver det klart, at de 6 piger skal danne en cirkel, der skal kæmpe mod det onde. Derfra er det i første omgang en lettelse for dem endelig at kunne dele mærkværdighederne med nogle andre. Det er også rart at få lidt styr på verden og at kunne træne sine kræfter. Måske er det nemt at gætte, at 6 unge piger, der ikke kender hinanden så godt, ikke lige har lyst til at blive rystet sammen til en gruppe.

Sproget glider nemt. Der er en lille smule hist og her, der minder mig om Harry Potter, men det er nok svært at undgå.

Det er farligt at være heks, uden helt at vide hvordan tingene hænger sammen. Så nogle er i livsfare og nogle dør faktisk.

Er det godt? Jeg læste de godt 500 sider på 3 dage, det er sjældent. Jeg vil også meget gerne vide, hvordan trilogien fortsætter. Og var der ikke også noget med en film? Samtidig er bogen afsluttet på den måde, at det primære problem bliver løst. Udmærket.

Jamen, selvfølgelig kan det ikke forklares, hvordan den der teknik virker. Prøv og prøv igen. Jamen, selvfølgelig opdager vi en væsentlig fejl på vores side, bare for at holde den hemmelig. Nej, nej, nej. Eller med andre ord: Bogen er ikke perfekt.

Note: Anmeldelsen er baseret på en gratis, signeret kopi. Sådan en får man, når man er kæreste med en æresgæst på Swecon/Kontrast 2012.

Skabt: 5. april, 2016 - Sidst ændret: 5. april, 2016 - Kommentarer (0)