Hvad slags sf kom der i 2011?

Kommentarer

Det er jo en fantastisk udfoldet klassifikation af SF du har fået bakset sammen. Navnlig i betragtning af at nogle af os (jeg!) stadig hænger lidt fast i Palle Juul Holms fra "Syzygy Og Den Sorte Stjerne" (og den var jo heller ikke dårlig).

Men jeg finder det lidt begrænset, at kategorien "gender and studies of sexuality" kun har - hvadheddersådannoget? - "the caption" Feminist SF.
Hatten af for Joanna Russ osv, og i allerhøjeste grad for Ursula LeGuin. Men Theodore Sturgeon har jo også været der "Venus Plus X" (og meget kan man vel beskylde manden for...ja, jeg gør ikke, men feminist var han vel ikke!). John Varley har været der, både ifbm sin Eight Worlds serie og såmæn også i Gaia-trilogien. Men fremfor alt har Philip Jose Farmer jo været "eksploiterende" i kategorien, lige fra "The Lovers" over "Blown", "The Image Of The Beast", "Flesh" og "A Feast Unknown" - for slet ikke at tale om mærkværdighederne i "Strange Realations". Det er jo ikke FemiSF, men det er i høj grad "sexual studies".
Okay. Nogle af dem kan henvises til "fantasy"..... på en måde! Men på ingen måde alle! Så de skal vel med i en egen "caption"?
Og det er her jeg må give fortabt. For det kan godtnok ikke blive kategoriseret som "erotic SF". Så er vi lissom et helt andet sted. Men en eller anden plads har det vel?

Henning Andersen
26. maj, 2013


Tak for de gode ord.

Ja, det her med gender osv. er lidt indviklet. Feminist SF ville jeg kalde en under-kategori.

Det er jo kun et værktøj. Store kategorier skal helst være til at finde for sig selv, små kategorier skal høre til et entydigt sted. Feminist SF (der specifikt studerer forholdet mellem kønnene) hører til under gender and studies of sexuality. Andre undergenrer, der også studerer forholdet mellem kønnene, vil høre til under gender and studies of sexuality, eftersom de er for små til at kræve deres egen kategori.

Målet er ikke at få et komplet træ, blot at få et værktøj der virker.

Så. Synes du stadig der mangler noget?

Lise A
26. maj, 2013


Det kommer til at ligne et (køns)politisk statement. Men, jo! Jeg syns der mangler noget, og netop lige i kategorien "gender and studies of sexuality". Man kan jo herse sig hudløs om hvorvidt James Tiptree Jr. var feministisk, eller hvorvidt Cordwainer Smith nogensinde kom rigtigt ud af skabet (og hvilket), så findes der trods alt en tekstmasse, der (uden Farmers let-til-tunge pornografiske overlæg) må betegnes som "Alien Sex" (hvis jeg må være så fri). Det ser vi hos Tiptree ("and I found myself...osv"), vi ser det hos Octavia Butler ("bloodchild"), Niven (Ringworld), Leiber ("Darker Than You Think"). Og som sagt Sturgeon og (hvis memory-card'et ikke skulle have forladt mig) Zelasny.
Men - okay! Jeg medgiver at det er de færreste af de nævnte der har "kategorien" som det centrale i fortællingen. Jeg tror bare ikke at FemiSF skulle være specielt advokerende eller repræsentativ for/i kategorien. For på samme tidspunkt Russ kom med "The Female Man" havde Moorcocks Jerry Cornelius ændret køn og hudfarve et antal gange.
Så jo! Jeg syns der mangler noget! Men jeg er pokker til skarn, for jeg kan umiddelbart ikke komme nærmere hvad det er jeg syns der mangler. Bortset fra det "hik" der ligger i, at det ser ud somom det kun er FemiSF der har behandlet "kategorien". Og et er ihvertfald ikke rigtigt.
En afsluttende undskyldning: - jeg skriver aldrig mere "femiSF". Det lyder som en dårlig kriminalroman :-)

Henning Andersen
26. maj, 2013


Tilbage til hjemmeside