« Is-uglen Manden, der endte al historie: en dokumentar »

Manden der bryggede bro over disen

Tags: Anmeldelse Gardner Dozois-favorit Hugo-finalist Kij Johnson Nebula-nomineret Novelle

Anmeldelse af "The Man Who Bridged The Mist", af Kij Johnson.

Skitse: Kit vil bygge en bro over floden af dis, men først må han krydse floden på Rasalis færge, og tage fra Nearside til Farside.

Er det science fiction? Det eneste fantastiske element i historien (udover at den ikke foregår i en nutid eller fortid jeg kan genkende) er disen. Vi får aldrig en forklaring på den. Så om det er sf må bero på hvordan man selv forklarer dette fænomen.

Temaer: Broen er en Stor Ting. Den skal forbinde de to halvdele af imperiet, og være en kvart mil lang. Det er i høj grad bro-projektet, der fylder noget, for Kit, for Rasali, for byerne på begge sider, for oplandet og i sidste ende for imperiet. Men sådan skal det også være: sådan en bro forandrer verden.

Det er ikke helt trivielt sådan at skulle krydse disen. Der er store, farlige væsener, der bliver tiltrukket af torden og eksplosioner, og det er ikke altid færgerne når over på den anden side.

Andre detaljer: Det at bygge en bro er at lave en struktur af sten og mennesker. (En anden måde at sige logistik eller projektledelse på.) Der er forskel på hvordan navne bliver forstået, afhængig af hvor man kommer fra. Meget af teksten er flashbacks til en yngre Kit.

Er det godt? En enkelt skildring af næsten-mødet en "stor fisk" er rigtig spændende. Ellers er teksten meget rolig. Jeg tror jeg ender på, at teksten er middelgod.

Skabt: 17. juli, 2012 - Sidst ændret: 17. juli, 2012 - Kommentarer (0)