« Omgivet af ingenting Valgets axiom »

Den Vorkosiganske Saga

Tags: Anmeldelse Bog Lois McMaster Bujold Novelle Science fiction

Anmeldelse af Vorkosigan Saga, af Lois McMaster Bujold.

Skitse: Hele sagaen dækker ca. 15 romaner og ca. 5 kortere tekster. Næsten alt er blevet lagt gratis online for et par år siden. Serien er blevet nomineret og præmieret hos Hugo, Nebula og Locus. Miles Vorkosigan er en slags interstellar alt-mulig-mand, der typisk opklarer en slags krimier, og nyder godt af at være en blanding af dygtig diplomat og lækker løgner. Til tider må han udtænke den snedige straf, der vil gøre indtryk på hele samfundet, og typisk er vold ikke løsningen, fordi Miles selv er vanskabt.

Er det science fiction? Bestemt. Teknologi spiller en vigtig rolle, samtidig med at snusfornuft er med til at løse problemerne.

Er det godt? Nogle gange er Miles lidt for god til at lyve, eller improvisere, eller hvad han nu skal klare. I betragtning af, at alting jo falder i en sammenhæng, er der ikke specielt mange trættende resuméer af, hvad der er sket i alle andre romaner. Så i det store og hele: ja, det er fantastisk godt! Jeg glæder mig til at læse de andre bøger i serien.

Note: Jeg læste ikke Cryoburn sidst, som jeg jo egentlig skulle, men som nr. 2 i denne flok. Ellers er det læst i rækkefølge. Jeg ved ikke af, at jeg har læst andet fra Vorkosigan-sagaen. Nedenfor anmeldelse af de 5 tekster, jeg har læst indtil nu.

"The Mountains of Mourning" (gratis).
Skitse: En kvinde kommer rendende og siger, at der er sket et mord. 20-årige Miles får til opgave at gøre det fornødne.
Er det godt? Det er et stykke tid siden, jeg læste den. Jeg husker ikke andet, end at den bare var god.

"Labyrinth" (gratis).
Skitse: 23-årige Miles har fået til opgave at hjælpe en læge over i et nyt job, før den tidligere arbejdsgiver opdager det. Samtidig skal han være høflig overfor nogle handelsfolk.
Er det godt? Jeg synes det er dumt, at så meget afhænger af en improvisation, og at succes i sidste ende afhænger af held. Ellers ikke noget at bemærke.

"The Borders of Infinity" (gratis).
Skitse: 24-årige Miles havner i en lejr for krigsfanger, og begynder straks at ændre på situationen i lejren.
Er det godt? Jeg er ikke begejstret for, at der er lidt regulær krig hen mod slutningen, og at timingen passer lidt for godt (hvis nu vi filer lidt her får vi de sidste 4 shuttles med). Og så er det jo en kliché, at Miles mister Sin Kvinde. Ellers ikke noget at bemærke.

"Winter Fair Gifts" (gratis).
Skitse: 31-årige Miles skal giftes, og to af hans ansatte opdager, at en af gaverne ikke helt er hvad den giver sig ud for at være.
Er det godt? Der er en lille detalje, jeg er i tvivl om (en natlig runde, der slutter lidt for brat), ellers er den bare rigtig god.

Cryoburn (gratis).
Skitse: 39-årige Miles skulle egentlig kidnappes, men ender i stedet bedøvet og faret vild.
Er det godt? Det er jo et helt fantastisk tilfælde, at det første menneske Miles render på også spiller en vigtig rolle i det problem, Miles prøver at blive klog på. Men ellers, en hel roman jeg åd på et par dage, det er bare godt.

Skabt: 19. marts, 2012 - Sidst ændret: 19. marts, 2012 - Kommentarer (0)