« De BSFA nominerede Med i Novum 103 »

Stormen

Tags: 1943 A. E. van Vogt Anmeldelse Novelle Science fiction

Anmeldelse af "The Storm" (gratis), af A. E. van Vogt.

Skitse: Atomer, gasser, sole; bevægelse, storm!

Er det science fiction? Handlingen hviler så meget på fremtids-videnskab, at der ikke kan være tvivl om svaret.

Temaer: Et imperie af robotter er blevet opdaget af imperiet af mennesker, og dette kan kun betyde krig: menneskene kan ikke se noget, uden at ville indlemme det. Maltby, der bl.a. kan lidt tankekontrol, er en speciel type robot, en krydsning mellem de to store grupper, så måske har han en chance mod disse mennesker. Grand Captain Laurr bliver hans primære modstander, og det bliver spændende, om han kan lokke hendes rumskib ind i stormen. Menneskene kender nemlig ikke området ikke ret godt, så det er afgørende, at en meteorolog (som en slags lods) kan angive hvilken rute der skal benyttes til næste planet.

De robotter, der her er tale om, kan tilsyneladende det hele: føle, elske, reproducere. Mens mennesker hader alle robotter, hader robotterne internt krydsningerne.

Som sagt bliver der lagt meget vægt på videnskab. Hvordan virker sådan en storm, og kan rumskibet nå igennem? Hvordan finder man et besætningsmedlem, der bliver væk i det store rum? Hvilket forsvar har rumskibet mod storme?

Er det godt? Det meste af tiden er det egentlig tilfredsstillende, og ovenikøbet lidt spændende, at beskrivelsen af stormen får lov at fylde så meget. Til gengæld er det klichéen over alle klichéer, at Maltby og Laurr er potentielle kærester.

Skabt: 27. februar, 2012 - Sidst ændret: 27. februar, 2012 - Kommentarer (0)