« Nemt hjemmeside-abonnement Man er kendt derude »

Hvordan det startede

Tags: Anmeldelse Bog Kærlighed Science fiction Star Trek

Anmeldelse af Imzadi, af Peter David.

Skitse: Kaptajn Kirk har måttet opgive at leve sammen med Edith Keeler ("The City on the Edge of Forever"). Data er vidne til det, via Guardian of Forever. Mary Mac er den administrator, der normalt studerer Vogteren. Det er 40 år siden Riker, Troi og de andre havde deres hverdag på Enterprises bro, og man har bl.a. opfundet en smart chip, der kan implanteres, så samtaler kan føres bedre end via en klodset tingest på brystet af ens uniform.

Er det science fiction? Tidsrejser, rumskibe og andet til faget henhørende. Absolut ja.

Temaer: Admiral Riker er ligeglad med livet. Dog kan han lige hidse sig nok op til at lade sig transportere til Betazed, til en kvindes dødsleje. Captain Crusher følges med ham. // I en stor del af bogen ser vi hvordan Will Riker og Deanna Troi lærte hinanden at kende. // I en anden stor del af bogen ser vi hvordan Riker forsøger at ændre tidslinjen. // I begge dele af bogen spiller racen Sindareen en stor rolle.

Er det godt? Der er rigtig, rigtig mange steder, hvor en gammel trekkie som mig stopper op og tænker, "det her er godt" eller "det her er skidt". Så lad mig prøve at lave en liste.

 • Det er fint nok at få et lille glimt af "The City on the Edge of Forever", og af "Encounter at Farpoint". Fint at genopleve det, og ikke så meget at det bliver træls. Og måske nok, til at nye fans kan starte her?
 • Bogen koncentrerer sig om nogle få personer (Riker, Troi, Data osv.), som vi til gengæld kommer dybt ind i. Point for, at der er en bad, bad guy, som vi ikke kommer ind i hovedet på.
 • Via Vogteren har man opdaget hvorfor to racer har ført krig i århundreder. Årsagen er så pinlig, at de straks slutter fred. Jeg synes det er urealistisk, at det skulle være så nemt.
 • Riker bestrider, at han virkelig skulle være universets bedste stjerneflåde-officer. Tillader vi os virkelig at pille ved, at Enterprise altid har de bedste officerer, de mest spændende oplevelser osv.? Interessant.
 • Riker er ligeglad med livet, og har været det længe. Det fremgår ikke, om en terapeut har prøvet at forhindre processen. Øv.
 • Riker fortæller (for sjov) hvordan han rendte rundt i Deannas kjoler. Fanfic-forfattere overalt får ny inspiration :-)
 • En del af bogen foregår simpelthen i en fase, vi kan genkende fra TNG. Og det kan vi virkelig. Karaktererne er hamrende godt ramt.
 • Riker elsker Troi. Peter David skriver fanfic, og får penge for det!
 • Jeg har ikke tænkt over det før, men det er faktisk et godt spørgsmål hvordan Riker og Troi kunne blive forelskede. Han er på vej til at blive kaptajn og har fokus på handlinger og beslutninger. Hun er på vej til at blive terapeut, og har fokus på følelser. Spændende.
 • Vi hører også noget mere om forholdet mellem Lwaxana og Deanna, der minder om forholdet mellem Sarek og Spock. Forælderen har planer, som barnet ikke umiddelbart har tænkt sig at holde sig til.
 • I den del af bogen, der handler om hvordan Riker og Troi lærte hinanden at kende, er der skud, en flugt gennem en jungle og den slags. Men det er heldigvis hurtigt overstået.
 • Troi er blevet væk, og Riker finder hende. Nej, hvor var de heldige!
 • Min fornemmelse er, at Peter David ikke er en supergod forfatter. Det er sjusk, når det samme ikke-trivielle ord bliver brugt to gange i samme sætning. Og hvor god en trekkie er man, hvis man kalder det "the Ten-Forward"?
 • Midt i tidsrejse-halløjet er der en samtale om at man ikke bør røbe fremtiden. Replikkerne i denne sektion føles meget uægte. Denne del af bogen er i det hele taget ikke så interessant: røver og soldater i rummet.
 • "And in one reality, you got away with it. But not in my reality, you murderer. Not in my reality! Because you picked the wrong focal point!" Indeed. Jeg ville kræve en ny tekst-forfatter.
 • Samlet set har jeg indtryk af noget fanfic af høj kvalitet.

Skabt: 23. marts, 2011 - Sidst ændret: 23. marts, 2011 - Kommentarer (0)