« Utopia gik galt Sjov med kattepiger »

Ned med solen!

Tags: Anmeldelse Elizabeth Bear Fantasy Novelle Science fiction

Anmeldelse af "Lucifugous" (gratis), af Elizabeth Bear.

Skitse: I det herrens år 1899 er Don Sebastien de Ulloa og 13 andre passagerer på vej til New Amsterdam med zeppeliner. Vi får en fornemmelse af, at Sebastien observerer sine omgivelser, måske endda er detektiv. Og så har han noget mærkeligt for med sin lærling, Jack. Pludselig er en kvinde blevet væk.

Er det science fiction? Ja og nej. Ja fordi vi har et alternativt år 1899, hvor Nordamerika stadig er britisk. Nej fordi Sebastien bare er ét eksempel på, at der er magi i denne verden. I øvrigt er det i bund og grund en krimi.

Temaer: Sebastien og Jack har den slags forhold, 2 mænd nu kan have, når den ene også drikker den andens blod. Fint nok. Og der er mange bemærkninger, der lader os se de små detaljer i det liv indefra, fx: ombord på en zeppeliner er der skygge det meste af dagen. -- Vi er i de finere lag, en slags flyvende Titanic. Alle taler masser af sprog og går i pænt tøj.

Er det godt? Historien er spændende. Og jeg nød, da vi endelig fik lov at opleve et halsbid med alle sine klistrede detaljer. Men det bliver lidt tungt med de mange, mange hentydninger til, at Sebastien jo ikke kan tåle sollys osv. Som om han endnu ikke har vænnet sig til sin tilstand, og vi får netop at vide, at han er ældgammel. Men alt i alt en god historie.

Skabt: 9. februar, 2011 - Sidst ændret: 9. februar, 2011 - Kommentarer (0)