Udgivelser til salg Eupsychia

Skeletter fra Jupiter

Tags: 1943 Anmeldelse Edgar Rice Burroughs Novelle Science fiction

Anmeldelse af "Skeleton Men of Jupiter" (gratis), af Edgar Rice Burroughs.

Skitse: John Carter bor på Mars, og synes videnskabsmændene er lidt dumme, når de bliver ved med at påstå, at det ikke kan lade sig gøre. Venner, der er altså forskel på teori og praksis! Derudover bliver denne mand, der har det bedst med et sværd i hånden, bortført til Jupiter af "menneske-skeletter".

Er det science fiction? Videnskaben er nogle gange lidt løs i kanten, og bl.a. holder det jo ikke at man kan bo på Mars, eller blive bortført til Jupiter, heller ikke med den viden man havde, da historien blev skrevet. Men ellers går det fint. Fokus er meget på de fremmede miljøer, der er på disse andre planeter, og jeg kan ikke forestille mig noget lignende kunne præsenteres i en anden genre.

Temaer: Okay, det var ikke menneske-skeletter, bare nogle personer fra Jupiter, der er meget, meget tynde. Jupiter beboes af kvinde-foragtende, krigeriske folk, der nu er blevet træt af at slås med hinanden, og vil slås med Mars i stedet. Der er ikke megen tvivl om, hvem der er skurkene i denne historie. Overraskende nok benytter de dog ikke tortur mod John Carter i en afhøring. Men det skyldes måske, at det gjorde "man" ikke i 1943? Derudover er Jupiter karakteriseret ved, at det aldrig er nat: lyset kommer ikke fra solen, men fra nogle meget livlige vulkaner. John Carter er dog en rigtig helt: krigsherren fra Barsoom (Mars) fortæller ikke noget under afhøringen, forråder ikke sin planet, og kan endda ikke presses via trusler mod sin prinsesse (han befrier hende i stedet). Og så kan han slå en mand fra Jupiter ihjel med to knytnæveslag, uden sværd! Og i sjældne tilfælde fører et knytnæveslag til et venskab! Sikken en fyr!

Da man på Jupiter besluttede at slå Mars til plukfisk, bortførte man først Multis Par (han er ond). Da han havde fortalt alt hvad han vidste, blev Vaja bortført. Fordi Vaja og U Dan er søde og holder meget af hinanden, kunne U Dan nu uden større problemer overtales til at bortføre John Carter. Nu er det så meningen, at John Carter skal bekræfte hvad Multis Par har fortalt, så slaget snart kan stå. Indviklet? Tja. Jeg skulle i hvert fald læse det et par gange for at få styr på det.

Fortælleformen indeholder varsler: historien bliver fortalt efter det hele er overstået, så vi kan få små hints om hvordan det hele vil ende. Der er også videnskabelige forklaringer på dette og hint, men de er typisk kortfattede, og holder vist ikke i byretten. (De holder heller ikke sammenlignet med at John Carter synes videnskabsmænd er så dumme ...) Både Mars og Jupiter er præget af at have egne sprog, egne arter osv. På den anden side er luften og tyngdekraften helt normale. (For Jorden.)

Er det godt? Tja. Som sagt synes jeg der er et par problemer med videnskaben, med karaktererne og den slags. Men der er noget charmerende og velskrevet ved historien, jeg ikke kan komme udenom. Også selvom løsningen på alt tilsyneladende er snedige planer om at stjæle rumskibe, excellere med sværdet osv. Jeg er positivt overrasket.

Skabt: 31. marts, 2010 - Sidst ndret: 31. marts, 2010 - Kommentarer (0)