Besejret af en georgine Eyes in the sky

Stjernerne rejser sig

Tags: Anmeldelse Biologi Bog David Brin Science fiction

Anmeldelse af Startide Rising, af David Brin.

Skitse: Det gode rumskib Streaker er på flugt fra stort set alle andre i galaksen. Gillian Baskin er et af de få menneskelige besætningsmedlemmer blandt en hel masse delfiner. Da der er håbløst få muligheder tilbage, vælger Streaker at lande på Kithrup.

Er det science fiction? Delfiner, der ved hjælp af lige dele genetik og teknik bliver i stand til at føre rumskibe? Jo, den er vist god nok.

Temaer: Galaksen er et noget mere kompliceret sted, end menneskene lige havde forestillet sig for 250 år siden. Men vi spiller med. Menneskene lader som om de har kommandoen over Streaker, selvom kaptajnen faktisk er delfin. Galaksen er nemlig i høj grad præget af, at den ene art hiver den anden art op i den skønne intelligens. Så delfinerne er blevet hevet op af menneskene, og vi må give det skinnet af, at vi ikke har overladt dem helt til sig selv endnu. Men hvem hev menneskene op? Oveni er Streaker på flugt, fordi en lille prøvetur blev til fundet af en død flåde, der muligvis modbeviser alt hvad "alle" ved om oprindelsen af intelligens.
Men derudover er galaksen et meget varieret sted. Der er fantastisk mange slags intelligens-væsener, der hver især har deres specialer. Også internt i Streakers besætning er der stor forskel på delfinerne, og ovenikøbet tendens til racisme.
Menneskene har en kæmpefordel: vi er hurtige, uortodokse og fleksible. Det er vores trumfkort, når nogle prøver at nedkæmpe os.
Og delfiner taler i haiku.

Er det godt? Well. I princippet er Streakers besætning i livsfare hele bogen igennem, men jeg kan ikke mærke det. Derimod er alle stressede, og besætningen begynder at falde fra hinanden, og det kan jeg sagtens følge med i. Så, 1 ud af 2? Og så må jeg jo beundre den snedige plan, der fører til at Streaker kommer videre (omend det bare betyder flugten starter igen). Og haiku-digtene er bare så smukke. Der er megen kamp i bogen, men altid suppleret med karakterernes tanker: hvorfor kæmper de, hvordan har de det med at kæmpe osv. Men det er altså lidt primitivt, at stort set alle, der ikke er mennesker, er dumme, onde, og må dø. Hm. Men. Alt i alt en interessant bog.

Skabt: 10. marts, 2010 - Sidst ndret: 10. marts, 2010 - Kommentarer (0)